För Hjorted Åkeri AB är drivmedel en stor del av utgifterna varje månad. Företagets två lastbilar tankas med omkring 250 liter om dagen. Det innebär i praktiken att de just nu sparar ungefär 1000 kronor om dagen i driftskostnader. Företagets ägare Mats Svensson kan se på nästa år med tillförsikt då priset troligtvis kommer vara fortsatt lågt.
– Vår ersättning har ju inte sjunkit så det blir ganska mycket pengar som vi kan spara in. På ett år blir det stora summor, säger Mats Svensson.
Under året som gått har bensinpriset sakta sjunkit till en nivå som vi inte varit vana vid på väldigt länge. De senaste månadernas prisdumpning har gjort att en liter bensin i dag kan köpas för drygt tolv kronor i Västervik. För bilisterna innebär det att priset sjunkit med nästan två kronor på ett år. Senast priset på bensin var under tolv kronor var 2007, då det genomsnittliga priset låg på 11,65 kronor per liter.
Västerviks skogsentreprenörer är inte lika entusiastiska. Många entreprenörer i kommunen avverkar skog åt skogskoncernen Södra Skogsägarna. De har avtalat fram en så kallad dieselklausul som innebär att avverkningsföretagen inte påverkas när priset på diesel går upp. Fredric Carlsson driver Kolsebro-Snötomta Skogsavverkning AB och för honom spelar prisfallet ingen större roll.
– Vi som har avtal med Södra Skogsägarna blir ju kompenserade när priset höjs och då det blir tvärt om när priset sänks. I slutändan märker vi ingen skillnad i våra omkostnader.
På sina håll kryper bensinpriset nu under tolv kronor och bilisterna kan ställa in sig på att det kommer vara fortsatt billigt. SPBI (Svenska petroleum & drivmedelinstitutet) räknar med att priset kommer var låga hela nästa år. Om det inte bryter ut ett krig eller att något annat oförutsett händer i världen.
– I ett normalläge kommer vi att ha mer olja på marknaden och till ett lågt pris. Vi kommer också att märka av att priset kommer att stiga och falla mer än vanligt, säger Ulf Svahn, VD på SPBI.
I dag råder en överproduktion på råolja i världen och Opec-ländernas produktion kommer inte att minskas. Enligt tidningen Financial Times berättade den saudiarabiske oljeministern, Ali al-Naimi, att det inte spelar någon roll hur mycket priserna sjunker. Opec-länderna kommer att utvinna olja i samma utsträckning ändå.