Vandrarhemmets nya ägare får ett tidsbegränsat bygglov som gäller under fem år för "tillfälligt anläggningsboende". Det betyder att lokalerna kan användas som tillfälligt asylboende under de perioder som Migrationsverkets egna lokaler inte räcker till. Eftersom de som bor där inte är tänkta att bo där permanent så har byggnadskraven i plan- och bygglagen satts lite lägre.
Det var dock inte en enig nämnd som gav bygglovet. Sverigedemokraten Daniel Johansson lämnade in en reservation där han tog upp att flera grannar känner tveksamhet inför beslutet:
– Överum har sedan tidigare flertalet liknande boenden. Att skapa ytterligare boenden kommer i längden, enligt mig, att skapa motsättningar, kulturkrockar och otrygghet i ett så pass litet samhälle som Överum, skriver han i reservationen.
Förvaltningschefen Ola Karlsson säger att nämnden är tvungen att följa plan- och bygglagen. Den ger inte möjlighet att lyssna på argument om att folk är oroliga inför en etablering av ett asylboende.
– Det som grannarna framförde, och som vi diskuterade var trafiksituationen.
Byggnaden ligger vid Överums torg – Piazzan. Där är det förhållandevis livlig trafik, bland annat med varutransporter till Coopbutiken.
– Det är inte jättebra, men det finns redan bostadshus vid platsen. Då kan vi inte säga nej till det här, säger Ola Karlsson.
Dessutom har man anlagt en lekplats vid piazzan, vilket tyder på att man tycker att torget är säkert för barn.
I beslutet på minns om att kommunhuset, som byggdes 1956, har stora kulturella värden. Det gäller framförallt den utvändiga exteriören, men också fullmäktigesalen på andravåningen där det finns en väggmålning som måste bevaras.
Byggnaden har några år varit en del av vandrarhemmet i Överum. I samband med att vandrarhemmet skiftade ägare så visade det sig att huset inte hade bygglov för att fungera som vandrarhem.
– Det skulle kräva en detaljplaneändring, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Lennart Peterson (S).
Huset är fortfarande detaljplanerat för allmänna ändamål – det vill säga olika former av offentlig verksamhet. När huset stod klart på 50-talet rymde den lokaler för Överums kommun, polisen, församlingen och en bank.