Sedan olyckan på sjön Ryven förra sommaren har åklagare Robert Knutsson utrett nätföretaget Eon gällande två misstankar om brott, allmänfarlig vårdslöshet och vållande till kroppsskada.
– Jag lade ner den sista kvarvarande misstanken i fredags eftersom jag inte kunde styrka att ett brott har begåtts, säger Robert Knutsson.
Åklagaren lade tidigt ner utredningen om allmänfarlig vårdslöshet eftersom preskriptionstiden för brottet gått ut. För att kunna dömas för misstanken hade det senaste besiktningsprotokollet för ledningen behövt innehålla brister som inte åtgärdats, besiktningen utfördes 2009.
I utredningen har, enligt åklagaren, både Eon själva och Elsäkerhetsverket utrett om högspänningsledningen hängde för lågt vid olyckstillfället.
– De konstaterade att ledningen hängde för lågt efter olyckan men det går inte säkert att säga att det inte beror på själva olyckan. Det finns också teorier som stöder att värmen kan påverka hur ledningen höjer och sänker sig, säger Robert Knutsson.
En brist som samtliga parter varit överens om är att skyltningen kring högspänningsledningen varit undermålig. Trots att det ska finnas en tydlig skyltning tycker Robert Knutsson att det inte går att styrka att ett brott begåtts.
– Det har antagligen aldrig funnits några skyltar på platsen och då är det för mycket begärt att nätägaren hålls som ansvarig eftersom det vid tidigare besiktningar aldrig noterats som en brist.
Energibolaget Eons presschef, Björn Persson, är nöjd med att misstankarna mot företaget lagts ner men olyckan har inneburit att företaget kommer att vidta omfattande åtgärder.
– Det som har hänt har hänt och vi beklagar detta. För vår del är det såklart skönt att den juridiska processen inte rullar vidare. Vi kommer däremot att behöva vidta åtgärder för att öka säkerheten för våra ledningar som går över vatten.
Trots att misstankarna mot Eon är nedlagda finns det möjlighet för de drabbade barnen och deras familjer att stämma nätföretaget.
– Det civilrättsliga kan det fortfarande bil något av. Om målsägandebiträdet vill så kan det fortfarande bli en juridisk process, säger Robert Knutsson.