Ridskolechef Malin Haller är rörd över ungdomarnas engagemang. När tiderna har blivit kärvare ekonomiskt, och hon själv har fullt upp att göra, ställer ungdomarna upp och hjälper till på olika sätt.
De har bland annat ordnat med veterinärbesök och dessutom tagit alla sina besparingar för att köpa in en häst åt ridskolan.
Hästen i fråga heter Qarl-Bertil. Han kom till Överums ridskola i somras, och var då inlånad. I julas kom beskedet att ägaren tänkte sälja honom.
– Vi stod i valet och kvalet att lämna tillbaka honom, eller köpa loss honom. Det är svårt att hitta fungerande ridskolehästar, så det är bra när man redan har provat en. Det är värt mycket, säger Malin.
Samtidigt tvekade hon inför investeringen, eftersom flera av ridskolans kostnader har ökat.
– Det har stuckit iväg med både elpriser och foderpriser, så vi försöker vara sparsamma.
Då trädde ungdomssektionen in som en räddare. Nu när pandemin är borta, har ungdomssektionen kunnat arrangera en rad aktiviteter, som dragit in en hel del pengar. Dem ville ungdomarna nu använda för att få ha kvar Qarl-Bertil på ridskolan.
– Vi har aldrig köpt en häst i ungdomssektionen förut, men vi vill att det vi tjänar på våra aktiviteter ska komma tillbaka till föreningen, och en lektionshäst ger ju ganska mycket, säger Hera Svahn.
Tillsammans med Linn Ruwoldt, Herman Lidestam, Tilde Ruwoldt, Elin Sjöholm, Alva Kraft och Amanda Karlsson Noroña utgör hon ridskolans ungdomssektion.
Ungdomssektionen har funnits länge på ridskolan. De som är med där nu, gick själva på sektionens aktiviteter när de var barn.
– Det ger en bra gemenskap att jobba tillsammans, tycker Herman.
Uppskattningen de får, när de till exempel har ordnat en luciashow, betyder mycket och uppväger allt arbete som det är med aktiviteterna.
När de så hade chansen att bidra med en ridskolehäst, kändes det helt rätt. Qarl-Bertil är en omtyckt häst, särskilt bland de mer erfarna ryttarna.
– Han har personlighet och väldigt fint steg. Han är positiv och okomplicerad och med på att göra allt, säger Herman.
– Det känns som att han har mycket utvecklingspotential, säger Elin.
Malin Haller konstaterar att han inte är någon nybörjarhäst – inte än i alla fall – men att de inte bara kan ha sådana hästar heller.
– Vi försöker ha en mix av hästar. Det måste vara utvecklande för dem som kan rida också.