Inventeringar på gården har visat på en fantastiskt rik flora. Här trivs blommor som är känsliga för igenväxning, som den fina orkidén Adam och Eva.
När vi går genom hagen, rasslar det i fröhusen hos höskallran, det gamla tecknet för att det nu är dags att slå.
Åkervädden står i full blom. Den lockar flera fjärilar och den ganska sällsynta bastardsvärmaren ängsmetallvinge, vars blågröna vingar skimrar i solen. Samtliga sju arter av bastardsvärmare har hittats på gården.
Det var 1979 som Tomas började slå hagarna runt gården med sin lie. Nu slår han omväxlande med lie och slåtterbalk. Det gäller att vara envis. Små slyplantor tittar snabbt upp ur gräset.
Tomas har fixat ett system av gångar, där man kan gå. Vi passerar några högar med hö. Det doftar sött och kryddigt, när man tar upp en tuss i handen.
Slåttern har hållit markerna öppna. Det känns som att bli förflyttad till det gamla bondesamhällets Sverige.
– Det är skojigt med den här gården. Den har inte förändrats något. Det är bara isdösen som fattas, säger Tomas och ser sig belåtet omkring.
Men det är en skönhet som har skapats av hundratals timmar av träget arbete. Nu kan alla som vill, hjälpa till. Den 1 augusti bjuder Naturskyddsföreningen i Tjust och Lofta hembygdsförening in till slåtterdag i Borsnäs, som ligger en bit in från vägen mellan Björnsholm och Överum.
Var och en tar med sig egen matsäck, och gärna en lie eller räfsa, om man har. Det finns några liar att låna.