Stängning av HVB-hem överklagas – men killarna flyttar

Under torsdagen lämnade Lelle Hagström in bolagets överklagan mot att HVB-hemmet i Överum stängs. Inom en vecka hoppas han på beslut om verksamheten trots allt får fortsätta.

Här i den gamla prästgården i Överum har sju unga killar med missbruksproblematik bott. I måndags återkallades dock tillståndet, och nu pågår en jakt på andra boenden för dem. Likafullt finns möjligheten att boendet öppnas igen nästa vecka.

Här i den gamla prästgården i Överum har sju unga killar med missbruksproblematik bott. I måndags återkallades dock tillståndet, och nu pågår en jakt på andra boenden för dem. Likafullt finns möjligheten att boendet öppnas igen nästa vecka.

Foto: Ulrik Alvarsson

Överum2023-01-19 18:00

Deras akuta begäran är att få driva vidare hemmen i Stockholm och Överum under det att överklagan behandlas, så kallad inhibition.

Likafullt pågår redan en snabb avveckling av verksamheten. Totalt 48 barn och ungdomar ska få nya hem, sju av dem bor idag i Överum.

Lelle Hagström berättar att alla inte flyttat än, killar som vill vara kvar i Överumstrakten där de har studier eller arbete:

– Det är tyvärr så illa att det inte finns någon annan verksamhet kvar för den här målgruppen, i närområdet. Men vi söker lösningar, säger han.

HVB-hemmet i Överum sysselsatte elva-tolv heltidstjänster. Där väntar nu MBL-förhandlingar och eventuella varsel.

– Vi måste vidta omedelbara åtgärder, utifrån att vi kan få totalstopp på intäkter, men har rullande kostnader, säger han. 

Sannolikt väntar fackliga förhandlingar nästa vecka.

undefined
Lelle Hagström är delägare Sida vid Sida som drivit HVB-hemmet i Överum. Kort sagt handlar stängningen om att IVO anser att bolaget och dess företrädare inte är lämpliga för den här typen av verksamhet. Hagström å sin sida menar att IVO tolkar lagstiftningen på ett konstigt sätt.

Som framgick i samband med stängningsbeskedet är Hagström kritisk till att det verkställs omedelbart. Anette Nilsson, enhetschef på Ivo, försvarar beslutet.

– Lagstiftningen säger att den här typen av beslut gäller omedelbart. 

Sedan i måndags har de kontaktat samtliga kommuner som placerat barn inom Sida vid Sidas verksamhet.

– De har ju upphandlat HVB-platser och betalar en dygnskostnad, så de behöver veta skälen för Ivos beslut. 

Fanns det ett annat möjligt scenario där ni gett bolaget, säg, några veckor på sig?

– När vi fattat vårt skarpa beslut så kan verksamheten välja att överklaga och begära inhibition. Förvaltningsrätten prövar det. Det brukar hanteras skyndsamt. Och får man inte det, så ska man avveckla verksamheten skyndsamt, men på ett ordnat sätt i dialog med de placerande nämnderna. 

Varför kom inte detta beslut redan före jul? Gällande Överum är det ju samma skrivningar i beslutet, som i beslutet rörande Strandvillan i Stockholm?

– Vi fattade de här besluten vid olika tidpunkter. Här var vi framme först nu. Det här är lite mer omfattande och berör fler verksamheter, fler brukare. 

Har ni gett bolaget någon indikation i förväg?

– De har varit väl medvetna om att vi haft en pågående tillsyn, men vi ger aldrig förhandsbesked. Vi utreder och ställer frågor vid flera tillfällen. Verksamheten har också yttrat sig under handläggningens gång. 

Beslut av detta slag är inte ovanliga, enligt Nilsson. Under 2022 återkallades nationellt tillståndet för sex HVB-hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!