På torsdagen var integrationsstrateg Elisabet Sjöstrand och kommunikatör Sara Nordling på fritidsgården i Överum, för att ställa upp den skärmutställning som ska locka kommuninvånarna att komma med idéer om integration.
Utställningen står kvar i Överum till och med fredag kväll, innan den vandrar vidare till Ankarsrum och Gunnebo nästa vecka, för att slutligen landa på Västerviks stadsbibliotek veckan därpå.
Så småningom ska det hela mynna ut i en ny integrationsstrategi för kommunen.
En sak som har framkommit, när det gäller integration, är att det behövs fler svenskar som kan tänka sig att öva svenska med de nya kommuninvånarna.
I projektet Västerviksvärd har hittills 115 matchningar gjorts. Runt 450 personer är involverade i projektet, men just nu är det fler utrikes födda än svenskar.
– Vi behöver jobba på att hitta fler svenskar, säger Elisabet Sjöstrand.
– Det är kö nu, förtydligar Sara Nordling.
Sjöstrand och Nordling berättar att det även har hållits dialogmöten med totalt ett 80-tal personer.
Det har bland annat varit möten med representanter för olika föreningar, samfund och organisationer som driver egna integrationsprojekt, till exempel Svenska Kyrkan, Rädda Barnen, Gamleby kulturhus och Hagakyrkan.
Möten har också hållits med personer som jobbar med nyanlända på olika sätt, till exempel i förskolan, och med utrikes födda ungdomar som går på gymnasiet.
– En gemensam nämnare för ungdomarna är att de vill träffa fler svenskar, säger Sara Nordling.
Det gäller för övrigt inte bara ungdomar, utan även äldre personer som är nya i landet och kommunen. De vill lära sig svenska snabbare, och inte bara i skolbänken.
Där fyller språkcaféerna runtom i kommunen en viktig roll. Ofta är det lokala föreningar och samfund som håller i dem, men kommunen har också ett språkcafé, på stadsbiblioteket.
– Det är ett fantastiskt engagemang från ideella krafter, säger Elisabet Sjöstrand.
För att återknyta till utställningen är den tänkt att vara en ögonöppnare. Den som vill kan lämna förslag och idéer på webben, men man kan också fylla i ett papper på plats.
Hittills har det bland annat kommit in förslag om mentorer, praktikplatser, cykelskola, mötesplatser för föräldralediga med mera.
– Det är många genomtänkta och relevanta förslag som har kommit in, säger Sara Nordling.
Hon tycker att fler ska ta chansen att vara med och tycka till.
– Det är ju tillsammans som vi lyckas med integrationsarbetet.