Skruvad plog ger ökad bredd

Många av dagens traktorer har breda däck. Överums Bruk är med på tåget och har tagit fram en ny plogkropp som plöjer brett och djupt.

Ny. Robert Svensson visar en modell och förklarar plogkroppens nya utformning.

Ny. Robert Svensson visar en modell och förklarar plogkroppens nya utformning.

Foto: Kristina Westring

Överum2017-05-01 08:00

Det tar drygt två år från idé till till färdig produkt berättar Ulrik Thelin som är fabrikschef vid Överums Bruk. I slutet av förra året började deras nya plogkropp säljas och i år ska den introduceras på marknaden fullt ut. Plogkropp är den del på plogen som utför själva skäret och vändningen av jorden.

– Traktorerna förändras och utvecklas. Däcken har blivit betydligt bredare för att minska jordpackning. Redskapen som traktorn använder måste därför anpassas, säger provningsledare Robert Svensson.

Han visar en modell av en plog och förklarar skillnaden mellan den tidigare plogkroppen och den nya.

– Vi har ökat på bredd och längd på vändskivan. Den har även fått en annan form. Den nya är mer skruvad än den tidigare.

Formen på vändskivan har betydelse för hur jorden vänds. Det är viktigt att alla växtrester hamnar under jord och att det inte finns några håligheter. Det som vänds ned i jorden ska täckas ordentligt för att inte börja växa igen.

– Den nya klarar av ett större plöjdjup. Ända ner till 35 centimeter, säger Robert Svensson.

I Norden är ett normalt plogdjup ungefär 20 centimeter men plogarna som tillverkas på Överums Bruk säljs även i Europa där kraven är annorlunda.

– I visa delar av Kroatien, till exempel, plöjer de betydligt djupare än vad vi gör här, säger Ulrik Thelin.

Det är inte bara vändskivan som har utvecklats. Alla delar som kommer i kontakt med jorden har fått ny utformning. Spetsen längst fram är vändbar för att nyttja material och ge bra ekonomi.

Ute på fabriksgolvet, vid smältugnarna, arbetar Victor Ischt med att forma och härda stål. Han placerar de glödgade bitarna i stora formpressar. Ytskiktet på vändskivan görs hårt för att klara slitage. I mitten ska den vara mjuk och seg för att klara av de krafter som vändskivan utsätts för vid plöjningen. Stålet till vändskivorna värms i nästa 20 timmar i 900 grader för att man ska få en stegvis övergång från hårt till mjukt. När det är klart kyls ämnet snabbt och det yttersta skiktet får då en hård kristallstruktur.

– Förra året var det några av de större lantbruken här i Tjust som testplöjde och det gick bra. I år lanserar vi över hela vår marknad, som förutom Norden, är hela världen men med fokus på Europa, säger Ulrik Thelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om