Regionen: Läkare på hälsocentral trixade med journalen

Under flera år har det stormat kring Astrakanen, vårdföretaget som driver hälsocentralen i Överum. Nu visar en ny rapport på fler brister, bland annat i Överum.

Överums hälsocentral har drivits av Astrakanen i nästan två år. Från och med 1 mars är det regionen som ska driva verksamheten.

Överums hälsocentral har drivits av Astrakanen i nästan två år. Från och med 1 mars är det regionen som ska driva verksamheten.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Överum2024-02-08 18:00

Den 30 januari släppte Regionstabens enhet för samordning av hälso- och sjukvård en uppföljningsrapport med information om Astrakanens hälsocentraler i Överum, Nybro och Emmaboda. 

Intervjuer med medarbetare samt tidigare verksamhetschef, och de senaste två årens avvikelser och anmälningar till Patientnämnden visar bland annat att patienter blivit dåligt bemötta, att prover inte har analyserats, att en cancerdiagnos har försenats och att man gjort efterhandsändringar i en journal. 

undefined
Patienten sökte vård på en av hälsocentralerna för bröstsmärtor, men avfärdades med lugnande ord. Två veckor senare konstaterades en akut hjärtinfarkt.

Ett fall som sticker ut rör en patient som sökte hjälp på en av hälsocentralerna för bröstsmärtor i mitten av mars 2023.

För det första sker journalanteckningen först två månader senare, den 11 maj. Så här lät den då: Bedöms som myalgi. Lugnande besked. Bör söka sin ordinarie läkare för utredning av högt blodtryck. Åter vid behov. 

Den 18 maj, en vecka senare ändras journalanteckningen, utan att läkaren haft någon ny kontakt med patienten: Bedöms som myalgi. Patienten uppmanas att söka akutmottagningen eller sin ordinarie läkare för utredning av högt blodtryck. Åter vid behov. 

Den 13 juli ändras anteckningen ytterligare en gång, utan någon ny patientkontakt: Bedöms som bröstsmärta. Patienten uppmanas att söka akutmottagningen för utredning av orsaken till bröstsmärtorna och förhöjt blodtryck. Patienten kan inte tänka sig att åka till akutmottagningen, för att bröstsmärtorna är oförändrat i 2 veckor. Jag försöker övertala honom om vikten av akut utredning. 

Det är chefläkaren på det närliggande sjukhuset som slår larm om detta till regionen, efter att patienten sökt vård för en akut hjärtinfarkt. Chefläkaren hade också varit i kontakt med Astrakanens dåvarande verksamhetschef Niklas Anderberg, som förklarat läkarens felaktiga agerande med att läkaren i fråga hade en tuff personlig tid.

I regionstabens rapport noteras händelsen:

"Det faktum att journalanteckningar ska ha ändrats i efterhand är mycket allvarligt. Att detta dessutom skulle ha skett i samband med en felbedömning som två veckor senare visade sig vara en akut hjärtinfarkt är särskilt oroväckande".

undefined
Utredningen har konstaterat flera brister på vårdcentralerna inom Nybro Läkarcentrum AB, även kallad Astrakanen.

Man har i utredningen pratat med Västerviks och Nybro kommuner om hur samarbetet med Astrakanen har fungerat och kommunerna har beskrivit problem med saknade journalkopior och dålig kommunikation, med mera. 

Att man gjorde den här rapporten beror på att Astrakanen i fjol lämnade in en åtgärdsrapport till regionen. Man ville helt enkelt se till att de uppfyllde regionens krav på privata vårdgivare. 

– Det som underlaget visar och det som uppföljningen har lämnat ifrån sig för införande i rapporten visar att det är fortsatta pågående brister utifrån det som åtgärdsplanen ämnade att åtgärda, säger Andreas Delphin, samordnare på enheten för samordning av hälso- och sjukvård, till Barometern

I regionstabens rapport omnämns Astrakanen som sitt bolagsnamn Nybro Läkarcentrum AB. Det står bland annat:

"Det som i den fortsatta uppföljningen däremot behöver tas ställning till är allvarlighetsgraden i avvikelserna. Samtidigt behöver de ansvariga för uppföljningen och beslutsfattarna också väga in att det utifrån underlaget förefaller som att Nybro Läkarcentrum AB inte kommit till rätta med patientsäkerhetsarbetet. Trots den tid som förflutit, flertalet påtalanden och åtgärdsplaner".

undefined
Niklas Anderberg, före detta verksamhetschef på Astrakanen.

Astrakanen tog över hälsocentralen i Överum i mars 2022 och i november 2023 kom beskedet att de inte längre skulle driva hälsocentralen. Istället ska regionen ta över. Anledningen var att Astrakanen och regionen var oense om vad som är en rimlig läkarbemanning i Överum. 

Niklas Anderberg sa då till VT att mottagningen ekonomiskt inte skulle klara av regionens krav på en specialistläkare på plats drygt tre dagar i veckan.

När vi når Anderberg på torsdagen vill han inte kommentera rapporten utan hänvisar till Astrakanens nya verksamhetschef, Viktor Perepelytsya. 

– Jag är precis nybliven chef så jag har bara börjat sätta mig in i det här problemet. Ni får återkomma med frågor på mejl, säger Viktor Perepelytsya.

undefined
Sofia Hartz, planeringsdirektör, tog emot utredningen den 30 januari. Till Barometerns reporter ville hon i måndags inte uttala sig om hur man skulle gå vidare, men hoppades kunna ge besked "inom kort".

Vi har sökt regionråden Emmy Ahlstedt som har ansvar för hälso- och sjukvård, samt Angelica Katsanidou som har ansvar för regionövergripande frågor, men inte nått någon av dem. Vi ville ställa frågor kring kritiken, och om den spelat in när regionen bestämde sig för att inte förlänga dispensen för läkarbemanningen.

Astrakanen kommer att stänga ner sin verksamhet i Överum senast den 1 mars. 

Detta har hänt

Våren 2021

Astrakanen gör en lex Maria-anmälan mot sig själva, man är osäkra på om man hanterat ett ärende på rätt sätt. 

Mars 2022

Astrakanen öppnar sin hälsocentral i Överum. 

April 2022

Ivo kommer med en rapport där man kritiserar Astrakanens patientsäkerhetsarbete. De ser flera brister i verksamheten, bristerna rör bland annat riskbedömningar, rutiner och dokumentation. 

Juli 2022

Region Kalmar reagerar och beställer en fördjupad granskning av Astrakanen från det medicinska utbildningsbolaget Medster. 

November 2022

Ivo kommer med en uppföljningsrapport och meddelar att ärendet avslutas eftersom Astrakanen har sagt hur de ska åtgärda de konstaterade bristerna.

Februari 2023

Medster presenterar sin utredning. De har granskat totalt 400 journaler från Astrakanen. Man riktar kritik mot Astrakanen, bland annat för felaktiga ageranden vid misstänkta cancerfall och för att de inte gjort vissa undersökningar.

Mars 2023

Region Kalmar län kräver bättring på totalt sex områden där Medster har sett brister.

April 2023

Regionen bestämmer att Astrakanen inte ska få ta emot några fler utbildningsläkare. 

Maj 2023

Verksamhetschefen Niklas Anderberg slår ifrån sig stora delar av kritiken i en artikel i Barometern. Även den mångåriga experten och professorn Hans Thulesius ifrågasätter Medsters metod att endast gå igenom journaler.

Maj 2023

Astrakanen skickar in en åtgärdsplan till regionen. Där berättar de hur Astrakanen ska rätta till bristerna som regionen har listat. Regionen godkänner åtgärdsplanen. 

Oktober 2023

Regionstabens enhet för samordning av hälso- och sjukvård inleder ett uppföljningsarbete.

Januari 2024

Regionstaben publicerar sin uppföljningsrapport. 

Källa: Barometern och Västerviks-Tidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!