I höstas påbörjades arbetet med att utveckla Överum. Utvecklingsarbetet sker i ett så kallat BID-projekt, där BID står för Business Improvement District. Vårens första möte med projektets referensgrupp hölls på onsdagskvällen i Överum.
– Vi har startat upp en bra process och det finns massa idéer, säger projektledaren Christina Larsson, Västervik framåt, och berättar att över 250 personer svarade på den konsumentundersökning som projektet genomförde i slutet av 2017.
Referensgruppen består av representanter från föreningar och projektfinansiärer samt privatpersoner. Tre arbetsgrupper har formats. Den första ska fokusera på Överum som varumärke samt ta hand om informationsbiten. Den andra arbetsgruppen har ”Utbud och aktiviteter” som sitt område och den tredje ”Plats och tillgänglighet - rent, snyggt och säkert”.
– Nu ska arbetsgrupperna koka ner alla idéer och ta fram handlingsplan, åtgärdsplan och sätta en summa på vad det kan kosta att genomföra.
Liknande projekt förekommer i centrala Västervik och i Gamleby samt i Åtvidaberg och Linköping. Gemensamt ingår de fyra orterna i det övergripande projektet ”BID-gruppen Nya 35:an”. Det är organisationen Svenska stadskärnor som står bakom projektmodellen BID.
– BID används oftast i städer, men metoden går också att applicera på mindre orter, säger Christina Larsson och berättar representanter från Svenska stadskärnor deltog i ett kickoffmöte i Överum i februari.
– Vi tittade på platsen och hade en workshop på kvällen. Det var väldigt bra att få synpunkter från några som ser Överum med andra ögon. Det väckte många idéer.