Videon är inte längre tillgänglig
Det var tidningsbudet som berättade nyheten om mordet för Anita Bohman på lördagsmorgonen.
– Veckan som följde mådde jag dåligt. Det var en väldigt traumatisk händelse, berättar hon.
Den lokala S-föreningen tog snabbt kontakt med församlingen i Överum. Tillsammans ordnade man en minnesstund i kyrkan för Olof Palme.
– Kyrkan var full med folk. Det var inte bara socialdemokrater. Där fanns deltagare från många partier. Längst fram hade vi ett stort porträtt med sorgflor. Jag, Gerd Dahl och kyrkoherden höll tal.
Fortfarande nationellt trauma
Anita Bohman tycker att Palmemordet än i dag är ett nationellt trauma. Att man inte har fått tag på någon mördare bidrar till den känslan:
– Jag har aldrig trott att Christer Pettersson var skyldig.
Anita Bohman tror att det var en komplott. Även om det så bara var inom en väldigt liten krets personer så tror hon att det var planerat.
– Palme var en kontroversiell politiker, säger hon, och nämner de uttryck som Palmehatet kunde ta med rykten om mentalsjukdom och kommunistsympatier.
Kanske Lisbeths förtjänst
Själv tyckte Anita Bohman om Palme som politiker. Hon talar om det internationella engagemanget, och att han drev igenom viktiga barnsomsorgsreformer:
– Men där var det kanske Lisbeth Palme som låg bakom, säger hon och skrattar.
Anita Bohman konstaterar att mordet förändrade Sverige. Palmes önskan att röra sig ute bland folk utan säkerhetsvakter, såg man inte som konstigt då.
– Med mordet kom en otrygghet. I dag är det alltid stort säkerhetspådrag kring kända politiker.
Besökte Överum
Anita Bohman träffade Olof Palme flera gånger.
Ett starkt minne var när hon och politikerkollegan Gerd Dahl övertalade Palme att besöka Överum 1980. När partidistriktet fick höra att Palme skulle komma till länet ville man ta kommandot över arrangemanget, men de två, då förhållandevis gröna politikerna, stod på sig: Lokalföreningen i Överum kunde hantera ett besök av partiledaren.
– Jag minns att vi hämtade honom på centralen i Linköping. I Överum besökte han bland annat bruket. När besöket var över skjutsade vi honom tillbaka till Linköping. Dagen efter skulle han göra en resa till Sovjetunionen.
Vad tyckte då partidistriktet om arrangemanget?
Av en händelse fick man inte någon officiell inbjudan. När distriktets ordförande kom till Överum upplyste en parkeringsvakt från den lokala partiföreningen vänligt var närmaste korvkiosk låg, medan Palme och de lokala värdarna åt lunch på hotellet.