Olyckan skedde på oskyddad övergång

Onsdagens tågolycka vid Blidstena skedde vid en oskyddad plankorsning, där det varken finns ljud eller ljus som varnar för tåg. "Det är svårt att ha en enhetlig strategi för säkerheten" säger Trafikverket.

Kollision. I Västerviks kommun finns cirka 50 oskyddade plankorsningar.

Kollision. I Västerviks kommun finns cirka 50 oskyddade plankorsningar.

Foto: Andreas Johansson

Överum2017-06-08 16:00

Helena Rådbo är sakkunnig inom enheten för trafiksäkerhet på Trafikverket. Hon berättar att det finns cirka 50 oskyddade tågövergångar i Västerviks kommun. Det är alltså järnvägsövergångar där det inte finns varken bommar, ljud eller dubbla ljussignaler som varnar för tågtrafiken.

– Allvarliga tillbud är ovanligt, men förekommer tyvärr. Vi gör ett ständigt arbete för att det ska bli säkrare vid sådana här plankorsningar, säger hon.

Det finns ett stort regelverk som reglerar hur det ska se ut vid oskyddade plankorsningar. Vissa har exempelvis stopplikt, andra inte. Det beror på var de ligger.

Hur ser ni till att säkerheten är tillräcklig vid korsningarna?

– Vi besiktigar korsningarna minst en gång om året, och gör allt vi kan för att det ska vara säkert. Vegetationen hålls efter.

– Det ska vara fri sikt och man ska ha minst tio sekunder på sig att ta sig över spåret, från det att man kan se tåget. Den får alltså inte ligga i en kurva.

I landet finns cirka 3 000 liknande korsningar, samtidigt är allvarliga tillbud och olyckor förhållandevis ovanliga.

– Det är svårt med en enhetlig strategi för alla korsningar. Att ta bort alla är orimligt men ibland måste vi göra det. Nu kommer vi att göra en utredning angående den här händelsen. Vi måste veta vad som har hänt och i så fall om några åtgärder behöver vidtas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!