Sommaren 2022 kommer ett mejl till Västerviks kommun från en orolig barnfamilj i Överum.
"Jämte vår trädgård ligger en ödetomt. Det är väldigt igenväxt och vi är rädda att ormar ska samlas i allt snår och stenrös. [...] Hur länge får en tomt stå öde utan att kommunen går in och antingen river, eller vidtar andra åtgärder?"
Västerviks kommun var redan medvetna om problemet. Kommunen har nämligen kämpat i flera år för att få fatt i ägaren, som vägrat hämta ut sina brev. Till slut fick Västervik ta hjälp av Sveriges ambassad i Berlin.
Det övergivna huset i Överum såldes på exekutiv auktion 2011 till den nuvarande ägaren.
Vatten, el och avlopp i huset är avstängt sedan 2016.
2018 anmälde oroliga grannar huset till kommunen – det förfaller, och trädgården växer igen.
Kommunen försökte nå fastighetsägaren flera gånger 2018. Inget svar.
I januari 2019 skickade kommunen ett brev till ägarens nya adress i Tyskland – som ägaren tog emot, men inte svarade på.
Två månader senare beslutade miljö- och byggnadskontoret att fastighetsägaren måste städa upp tomten.
Två gånger under sommaren skickades beslutet till ägaren. Men ägaren vägrade hämta ut sina brev. Därför blev ägaren aldrig delgiven beslutet. I formell mening visste alltså ägaren inte om beslutet, eftersom hen inte gick att nå.
Under hösten 2020 och under våren 2021 kom det in tre nya anmälningar. Ytterdörren står öppen, och det ligger rishögar, nedfallna träd, plasttunnor, trasigt staket och takpannor på tomten.
"Tomten har förvildats", konstaterar tjänstemännen efter ett platsbesök i mars 2021:
"Bostadshusets tak har börjat förfalla genom att takpannor har lossnat och blottlagt takunderlaget. Ytterdörren står vidöppen och inne i förstukvisten luktar det mögel. Föremål som kartonger, material, olika saker, bråte av allehanda slag var i en röra på förstukvisten. Genom fönstret kunde en klädhängare med upphängda kläder anas".
I april 2021 beslutade miljö- och byggnadsnämnden om en lista på åtgärder som måste utföras. Bland annat måste taket renoveras, nedfallna träd måste bort och ytterdörren måste låsas för obehöriga.
Om det inte sker inom 6 månader ska ett vite på 20 000 kronor utdömas. Och för varje månad som passerar efter det, utan att åtgärderna utförs, ska 5 000 kronor extra tas ut.
Och så, i juli 2021, hände det. Personen hämtade ut sitt brev.
Delgivningsbrevet som skickats från Västerviks kommun via ambassaden i Berlin till den tyska orten har inte skrivits under av ägaren.
Men, genom spårning av den tyska posthanteringen står det klart att ägaren faktiskt fått, och tagit del av brevet från Västervik. Nu vet ägaren äntligen vad som behöver göras.
I december 2022 vände sig miljö- och byggnadsnämnden till mark- och miljödomstolen för att döma ut vitet. Någon förbättring syns inte på tomten.
– Jag hoppas för Överumsbornas skull att det händer någonting nu. Det börjar bli otäckt, sa nämndens dåvarande ordförande Ulf Jonsson (S).
Kan ni inte tvångsinhägna området, med tanke på att det kan bli en farlig lekplats för barn?
Förvaltningschef Carolina Stalebrant svarar:
– Man kan vända på det också: Det här är en privat tomt och man har inte tillträde till andras privata tomter. Rent teoretiskt skulle man kunna utföra saker på ägarens bekostnad, men det kräver ett väldigt noggrannt övervägande. Vi har ställt krav på inhägnad förr, men då har det handlat om industribyggnader. Som kommun kan man aldrig heller vara säker på att man får tillbaka pengarna.
Är lagen tandlös?
Akko Karlsson (MP), som var vice ordförande i nämnden i december, tyckte inte att lagen var tandlös.
– Problemet är när individer inte tar till rättelse, när lagen inte biter. När folk bara skiter i det, sa hon då.
Att som kommun gå in och riva en villa, som brevskrivaren önskade, är inte heller helt enkelt.
– Vi har fått flerbostadshus att bli tvångsförvaltade förr, men då är det ju flera boende som berörs, berättar Carolina Stalebrant.
I det här fallet är det däremot inte aktuellt.
– Vi kan inte heller tvinga någon till försäljning, säger Marie Stenmark (M), ordförande för miljö- och byggnadsnämnden, och fortsätter:
– Men kanske kan ett vite motivera en person att komma till skott med en försäljning, om de inte själva mäktar med att ta hand om byggnaden. Förhoppningsvis blir det för obekvämt.
I nästa del:
Henri Bergstrand äger tomten i Edsbruk där en företagare som hyrt in sig vägrat städa. Nu bedömer kommunen att företagaren aldrig kommer varken betala sina viten eller städa, och ansvaret hamnar på Henri.