"Gör Överums hälsocentral till ett pilotprojekt"

Sluta se Överums stängda hälsocentral som ett sorgebarn. Gör den i stället till ett pilotprojekt där länet kan glänsa. Det säger Malin Sjölander (M), vice ordförande i regionstyrelsen.

Malin Sjölander (M) tror att man måste tänka i nya banor för att få till en lösning när det gäller vården i Överum.

Malin Sjölander (M) tror att man måste tänka i nya banor för att få till en lösning när det gäller vården i Överum.

Foto: Ulrik Alvarsson

Överum2021-09-10 18:00

Under flera år har Överums hälsocentral varit stängd på grund av personalbrist. Kommunen med kommunalrådet Dan Nilsson (S) i spetsen vill skapa ett trygghetsboende i lokalerna, där patienter kan möta en läkare digitalt – en satellitcentral. Men enligt Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande, verkar det ligga långt borta. 

 – En satellitcentral bygger också på bemanningen i Gamleby, och den tråkiga sanningen är att vi inte har den möjligheten nu, sa hon i en intervju förra veckan. 

Beskedet upprör Moderaterna i länet och kommunen. Malin Sjölander, vice ordförande i regionstyrelsen, liknar majoritetens första utspel vid ett slag i luften. 

– Först går det ut med budskapet "nu löser det sig i Överum" i en stor artikel, sedan kommer en notis där Angelica Katsanidou säger att "det löser sig inte alls". Det är inte att ta ansvar.

Hon menar att det visst finns lösningar att ta till, bara man vågar tänka i nya banor. En distriktssköterska skulle kunna komma några dagar i veckan och bedriva så kallad "nära vård", vilket kan innebära enklare uppföljningar, såromläggningar och annat. Samtidigt kan man koppla in en läkare från sjukhuset eller någon annan hälsocentral digitalt. 

Det är ju ungefär det som majoriteten också föreslog. Hur skulle ni lösa problemet med personalbristen? 

– Ja, och det är exakt det förslag som vi i Moderaterna har lagt fram tidigare. Haken är att Dan och Angelica hakat upp sig på att bemanningen måste ske via Gamleby hälsocentral, och så länge de inte är fullbemannade i Gamleby så går det inte. Men vi skulle kunna koppla verksamheten till en vårdcentralen någon helt annanstans i länet. De som bor i Överum bryr sig nog inte om vilken postadress läkaren har. 

Huvudproblemet är, enligt Sjölander, att regionen länge sett Överum som ett problem, ett "sorgebarn". I stället borde man se orten som en möjlighet att testa nya sätt att arbeta. 

– Gör det till ett pilotprojekt där vi kan glänsa, och visa andra län hur man kan göra på platser där vårdcentraler tvingats stänga. Tänk om man kunde göra det som ett forskningsprojekt, där Överum blir en testbädd. 

En testbädd är en slags miljö där man kan testa nya idéer, och i regionen går det att söka stöd för testbäddar inom e-hälsa. 

Vi har sökt Angelica Katsanidou för en kommentar utan resultat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!