Ny form för engagemang - en vändpunkt för Överum?

Intresseföreningen som låg bakom så mycket i Överum lade ner. Hembygdsföreningen, som tog över, har brist på folk. Men samtidigt blomstrar det ideella engagemanget på orten – på ett helt nytt sätt.

Arbetsdag i koloniområdet i oktober 2019. Fredrik Edmark från Överums fritidsgård. Uppe i backen, Christina Larsson.

Arbetsdag i koloniområdet i oktober 2019. Fredrik Edmark från Överums fritidsgård. Uppe i backen, Christina Larsson.

Foto: Lotta Gometz

Överum2020-05-23 08:00

Det pågår, skulle man nog kunna säga, ett långsamt identitetsskifte i kommunens fjärde största ort. Hus rivs, orosmolnen hänger över det gamla bruket – numera CNH Industrial – och det forna danspalatset Vallonen har skador på bärande delar.

Evenemang som valborg, nationaldagen, midsommar, hantverksutställningen och hembygdsdagen sköts av en hembygdsförening som knappt får ihop en styrelse längre. Hotet om föreningens nedläggning skrev vi om i vintras. 

Men faktum är att det likafullt finns ett starkt engagemang i Överum. Här bor människor som älskar sin hembygd och vill verka för ett levande samhälle.

Att det ideella engagemanget i Sverige är stabilt har vi vid det här laget kunnat slå fast. Vi har också kunnat konstatera att formerna för ideellt engagemang utvecklas och förändras – och detta gäller i allra högsta grad för Överum.

Christina "Kinna" Larsson, från Västervik Framåt, drog för några år sedan igång BID-projekt, bland annat ett i Överum. Det gick ut på att utveckla och försköna samhället genom samverkan mellan företag, föreningar och privatpersoner.  

Trasig belysning fixades, klotter togs bort och nya sittbänkar placerades ut runt om på orten.

Och i vår blomstar och prunkar det åter på det gamla kolonilottsområdet vid Överums å. Detta tack vare att ortsborna gått samman för ett gemensamt mål.

Hösten 2019 satte man igång med att röja sly. Skolbarn och pensionärer såväl som lokala entreprenörer hjälptes åt.

Snart ska Överumsborna kunna skörda frukten av sitt arbete.

– Det har blivit så fint, säger Christina Larsson.

Hon blev egentligen inte särskilt förvånad över engagemanget.

När hon kollade bland invånarna hur många som kunde tänka sig att lägga sex timmars arbete per år på lotten fick hon snabbt 60 ja-svar.

– Jag tror att många upplever det som enklare att engagera sig på det här viset jämfört med att vara föreningsansluten. Det kostar ingenting och man binder sig inte för styrelseuppdrag.

– Det är många som hört av sig och vill bli uppsatta på mejl- och ringlistan som resurspersoner, konstaterar hon och tillägger att hon hoppas kunna fortsätta med den här resursgruppen för ytterligare projekt i Överum. 

– Arbetssättet har ju varit så lyckosamt. Och fortsatt samarbete krävs för att omvandla den gamla bruksorten till ett livaktigt samhälle igen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!