– Jag är glad att man tar tag i det här. Ovårdade fastigheter är ett stort problem. Dels är det en olägenhet för omgivningen, dels blir de lätt farliga lekplatser, säger Marie Stenmark (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
Nämnden har nu förelagt fastighetsägaren med vite, om tomten inte städas upp inom tio månader. Främst ska träd nära huset tas ner, och tomten ska röjas från grenar, skräp och sly. Görs inte det väntar en straffavgift på 10 000 kronor för varje månad som passerar.
Sedan 2010 har flera klagomål kommit in, 2013, 2014 och 2020. Kommunen har haft kontakt med fastighetsägaren, och gjorde ett tillsynsbesök 2012, och sedan ett till i mars 2021.
Under besöket 2021 syntes "viss uppstädning", men annars var tomten oförändrad.
I maj 2022 skickades ett brev till fastighetsägaren. En månad senare ringer fastighetsägaren – som inte bor i kommunen – och säger att hon ska försöka städa upp. Under hösten, och under januari 2023 har ytterligare tillsynsbesök gjorts. Ingen uppstädning har skett.
Hur kan det ta så lång tid?
– Eftersom det gjordes en förbättring en tid lades det här ärendet vilande. Sen är det långsamma processer, man måste dit och fota, kontakta ägaren, som ska få en chans att svara... Men nu har det gått så långt att det blivit föreläggande om vite, säger Stenmark (M).
Fastigheten ligger centralt i Överum. Huset byggdes 1935, bara några år efter att Överum blev en egen kommun 1931. Då byggdes det som ett ålderdomshem. 1968 byggdes det nya ålderdomshemmet Ekhamra i Överum, och 1971 blev Överum liksom många andra små landskommuner en del av Västerviks kommun. Det gulputsade huset står dock kvar, om än i privat ägo, med sina halvmåneformade vindsfönster, burspråket på bottenplan och punschverandan med spröjsade glasfönster.
Miljö- och byggnadsnämnden hoppas nu att hotet om straffavgift får ägaren att sätta fart.
– Vi hoppas att ägaren följer det här och gör det här insatserna, eller att huset säljs till någon annan. Det här är vad vi kan göra för att kicka igång processen. Det är inte bara en trädgård, det är egentligen ett fantastiskt vackert hus i grunden. Man hoppas att det kan bli en prydnad i samhället, istället för att som nu dra ner intrycket, säger Marie Stenmark (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.