Kritisk till snöröjningen i Överum

Lise-Lotte Tholen tycker att kommunen måste tänka om när det kommer till kriterier för både snöröjning och halkbekämpning. "Bryr man sig inte om landsbygden", undrar hon.

Snöröjning. På olika håll är det olika entreprenörer som sköter kommunens snöröjning. De rättar sig efter flera kriterier som ska vara uppfyllda innan de får påbörja sitt arbete.

Snöröjning. På olika håll är det olika entreprenörer som sköter kommunens snöröjning. De rättar sig efter flera kriterier som ska vara uppfyllda innan de får påbörja sitt arbete.

Foto: Ola Axman/arkiv

Överum2016-11-08 20:03

Natten mellan söndag och måndag snöade det rejält i Överum. Enligt Lise-Lotte Tholen kom det runt ett par decimeter snö under kort tid. Och snön fick ligga kvar.

– Jag fick ringa jouren själv och berätta att det snöade väldigt mycket här. Ingen hade plogat och det började att frysa till, säger hon.

Efter hennes samtal dröjde det inte länge förrän entreprenörerna kom och började röja snö. Hon är nöjd med deras arbete men vänder sig mot det hon kallar "snåla kriterier".

– De får inte börja röja hur som helst, de får inte börja förrän snö ligger djup. De gör så gott de kan. Men de måste veta att det snöat och få komma och göra något åt det.

Hon är också kritisk till halkbekämpningen.

– Det känns som att man bara satsar på Västervik. Kommunen tar inte slut i Västervik. Bryr man sig inte om landsbygden?

Det är samhällsbyggnadsenheten som satt kriterierna för snöröjningen. Bruno Nilsson är chef där. Han säger att de är nöjda.

– De signaler vi fått är att det fungerar bra. Vi måste arbeta utifrån de resurser som vi har, det är alltid en avvägning mellan ambitionsnivå och de pengar vi har att röra oss med. Nivån på röjningen som vi har i dag känns rimlig.

Christoffer Schmidt är kundtjänstchef på Västervik miljö- och energi, det bolag vars entreprenörer svarar för röjning i kommunen.

– Vi har redan lagt ut cirka 400 ton stenflis i kommunen. Det är inte vi som säger ja eller nej, entreprenörerna själva åker ut när kriterierna för snöröjning är uppfyllda. Vi börjar med prioriterade områden, exempelvis genomfartsleder, vid skolor och vid viktiga samhällsfunktioner. Jämfört med andra kommuner har vi rätt gentila kriterier, säger han.

Röjningen

Det är samhällsbyggnadsenheten som gett Västervik miljö- och energi i uppdrag att sköta snöröjning och halkbekämpning i kommunen. De i sin tur tar hjälp av entreprenörer, privata företag, i kommunen för att utföra snöröjningen.

På de prioriterade områdena, bland annat vid skolor och större viktiga genomfartsleder, inleds röjningen när snötäcket är mellan tre till sju centimeter och det fortsätter snöa. På alla andra leder och gator, exempelvis en gata i ett bostadsområde, inleds röjningen när snötäcket är mellan 10 och 15 centimeter. På varje distrikt har man 12 timmar på sig att utföra snöröjningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om