Knivman greps i lördags – åtalades på måndagen

Ett vindsnabbt levererat åtal har väckts vid Kalmar tingsrätt på måndagen, som en del i ett nytt arbetssätt i rättsväsendet. Det handlar om ett knivbrott som uppdagades vid en kontroll i Överum natten mot lördag.

Målet i den satsning som nu permanenteras över hela landet är att tiden från brott till dom ska kortas till sju veckor, för en rad mindre brott.

Målet i den satsning som nu permanenteras över hela landet är att tiden från brott till dom ska kortas till sju veckor, för en rad mindre brott.

Foto: Arkiv VT

Överum2023-05-09 06:00

En patrull stoppade en bil i samhället vid halv två på natten, och upptäcker en kniv liggande på passagerarsätet, lättåtkomlig. 

På måndagen, två dagar senare, åtalar assistentåklagare Frida Johnsson mannen för brott mot knivlagen. Osedvanligt snabbt agerat. Dylika brott kan i många fall ta mycket längre tid innan åtal väcks.

Mannen medger det som hänt, men förnekar brott. Han hävdar att det är en brevkniv han glömt kvar i bilen.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare. Patrullen genomför en husrannsakan i bilen med motiveringen: "Omständigheter kring vilka NN brukar umgås med samt hans rörelsemönster under färd i Överum". 

I åtalet framgår att ärendet hanterats "enligt reglerna om snabbförfarande i brottmål". Rättegång hålls preliminärt om två veckor, vilket han också får reda på där på gatan i Överum.

undefined
Här är kniven som gör att mannen nu åtalats för brott mot knivlagen.

Den snabba hanteringen är ett led i ett nytt arbetssätt gällande vissa brott, som rattfylleri, butiksstöld, olovlig körning, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Målet är att tiden från brott till dom ska ta max sju veckor, skriver Domstolsverket på sin hemsida.

I korthet handlar det om att polisen gör sin utredning klar på plats, vid ett gripande, och ger den misstänkte en preliminär tid för rättegång. Arbetssättet har pågått i form av försöksverksamhet sedan 2018, med en successiv utbyggnad sedan dess.

Under 2022 användes snabbförfarandet på 36 procent av alla brottmål i de 27 tingsrätter som då ingick i försöksverksamheten, skriver Domstolsverket. 

Under 2023 införs det i hela landet. 

För Västerviks och länets del körde man igång den 1 april.

– Snabbförfarandet har visat sig vara både effektivt och rättssäkert. Att det nu införs på alla tingsrätter och blir ett permanent arbetssätt är positivt både för medborgarna och domstolarna, säger Carin Westerlund, projektledare för snabbförfarande i brottmål på Domstolsverket, till hemsidan.

Ytterligare ett snabbt åtal väcktes av assistentåklagare Frida Johnsson på onsdagen, då gällande en rattfyllerist som stoppades på Kvarngatan i Västervik i fredags med 0,17 promille alkohol i utandningsluften. Han riskerar nu 30 dagsböter.                                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!