Den läkare som ska jobba vid den nygamla vårdcentralen heter Vigen Panosyan och kommer ursprungligen från Armenien, men talar flytande svenska, berättar Niklas Anderberg.
Han säger också att läkaren har varit i Överum och tittat på lägenhet, eftersom hans avsikt är att bosätta sig på orten.
Fortfarande återstår att rekrytera en sjuksköterska till Överum, men det är klart med en undersköterska och en medicinsk sekreterare.
Strax innan jul berättade vi att det skulle öppna en hälsocentral, fortfarande ofta kallad vårdcentral, och om den glädje som beskedet väckte på orten.
Niklas Anderberg säger att de har blivit godkända av regionen att dra i gång, men att de fortfarande väntar på ett hyreskontrakt. Avsikten är att öppna i de lokaler där det var vårdcentral fram till slutet av år 2016.
Det kommer att vara öppet 40 timmar i veckan, 08 till 17, med 45 minuters lunchstängt. Fredagar stänger de en timme tidigare. Om en patient drabbas av något akut, som bröstsmärtor, kommer det att gå att ringa på en akutklocka utanför och få hjälp, även om det är lunchstängt. Vårdcentralen i Överum kan ge viss vård i väntan på ambulans, till exempel vid en hjärtinfarkt.
Astrakanen har sedan tidigare två läkarcentrum, Nybro och Emmaboda, samt filialerna Vissefjärda, Alsterbro och Trekanten. Den läkarmottagning som ska öppna i Överum är en så kallad utökad filial.
Vad innebär det?
– Det innebär att vi ska kunna erbjuda i princip all vård som man kan få på en vårdcentral, men i vissa fall blir det digitala lösningar, säger Niklas Anderberg.
Den som behöver träffa till exempel en diabetessköterska, kan gå till vårdcentralen i Överum och ha ett digitalt möte där, om man inte har dator hemma eller hellre vill göra så.
Men för exempelvis provtagning kommer det att finnas personal på plats hela dagarna. Niklas Anderberg tror att det finns ett uppdämt behov hos Överumsborna av sjukvård, när vårdcentralen på orten har varit stängd i flera år. Hans uppfattning är att folk blir sjukare, om de inte har haft tillgång till läkare.
– Man måste kolla hälsan regelbundet och bland annat mäta blodtrycket. Det är särskilt viktigt när man har kommit upp över en viss ålder, 50 år, säger han.
De patienter som vill tillhöra Överums vårdcentral kommer att listas i Nybro, men enligt Anderberg är det en teknisk fråga och inget som har någon praktisk betydelse.