Elbilar. Mobiltelefoner. Vindkraftverk.
De har alla en sak gemensamt: I konstruktionen ingår så kallade sällsynta jordartsmetaller. I framtiden väntas efterfrågan på metallerna öka. Då sitter Kina för närvarande i en guldsits. Landet har i dag 90 procent av marknaden.
Ett skrämskott kom 2013 när landet höjde priserna på metallerna kraftigt.
Därför har EU börjat titta på om man kan bygga upp en inhemsk försörjning av metaller. I projektet Eurare pekas ett 70-tal intressanta fyndigheter ut. En av dem är Olserum utanför Överum.
Tidigare i år publicerade Statens geologiska undersökningar en rapport som en del i Eurareprojektet, där man går igenom de svenska fyndigheterna.
Martiya Sideghi som var redaktör för rapporten betonar att man inte att man inte ger några rekommendationer.
– Vi har påvisat var det finns mineraler. Det blir upp till andra att gå vidare med ytterligare undersökningar.
I Olserum bröts det längre tillbaka i tiden järn. Bland annat i gruvan Djupedal.
De sällsynta jordartsmetallerna upptäcktes på 1950-talet när dåvarande gruvbolaget Stora Kopparberg AB undersökte om det fanns uran i området.
Hittills har det aldrig gått till brytning. För drygt tio år sedan undersöktes fyndigheten av bolaget International Gold Exploration. Därefter tog australiensiska Tasman Minerals över undersökningarna. I dag har två bolag undersökningstillstånd i Olserum: European Mineral Exploration och MJ Resources.
En brytning är inte okontroversiell. Både länsstyrelsen och kommunen har haft invändningar.
Dels är berget kraftigt uranhaltigt.
Dels befarar kommunen att brytningen ska lämna stora spår i naturen. Upplagsplatsen för gråberg skulle motsvara ”halva ytan för en normal golfbana”, skrev kommunen i ett yttrande 2014.
Samtidigt kan miljön vara ett argument som talar för en brytning. Sveriges radio har de senaste veckorna i programserien "Prylarnas pris" beskrivit hur miljöfarlig den utvinning som pågår i Kina är. I ett reportage skildras hur föroreningar gått ner i grundvattnet, mark ödelagts och människor drabbats av cancer.
I EU-projektet talar man om en brytning som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Det schweiziska institutet MDPI har jämfört förutsättningarna för en annan svensk fyndighet, Norra Kärr utanför Gränna, med de kinesiska och kommit fram till att en brytning här skulle kunna göras med mindre utsläpp och miljöpåverkan.