Det menar Anna Södergren, enhetschef på äldreboendet Ekhamra i Överum.
Själv strävar hon efter balans på arbetsplatsen och anställer gärna manliga undersköterskor. I dag är sex av 45 anställda på Ekhamra män. Och i den bästa av världar skulle det vara fiftyfifty, anser hon.
– Men under lång tid fanns inte en enda, eller mycket få, manliga undersköterskor här så mot bakgrund av det har vi ändå kommit en bit på vägen, säger hon.
Isaias Melake, Viktor Christensen, Bereket Tesfay, Khaldoun "Kalle" Bokai och Abdulsattar "Abd" Herh som arbetar på Ekhamra trivs alla med sitt yrke. Men de kan samtidigt berätta om en del svårigheter de stött på i yrkesutövandet.
Abd, som arbetar i hemtjänsten, har till exempel kunnat överhöra hur anhöriga till brukare pratat om att deras gamla inte ska behöva ha besök av manliga undersköterskor, och liknande.
– Det finns en kultur i samhället, en tradition, av att kvinnor ska jobba i vården och män i byggbranschen ungefär, säger Kalle Bokai.
Men en förändring är nog på gång, tror han.
Även om det inte går så fort.
Viktor Christensen är inne på samma linje. Han berättar att han valde undersköterskeyrket för det sociala med arbetet – mötet med de gamla.
Nu har han arbetat på Ekhamra i fem år, vilket är längst tid av de fem vi träffar.
– I början fick jag inte hjälpa alla, på grund av att jag är man.
Men successivt har det problemet minskat, förklarar han.
Generellt sett är det fler män än kvinnor som motsätter sig manlig omsorgspersonal, enligt vad Viktor och hans kollegor erfar.
– Men kvinnor kan tycka att vissa situationer känns jobbiga, till exempel då man ska hjälpa till vid dusch och liknande, säger Khaldoun "Kalle" Bokai.
– Vi har pratat och jobbat en del med det här, säger Anna Södergren som menar att fördomar kan finnas både bland brukare och personal.
Och, enas de om, ju fler män som kommer in och arbetar i äldreomsorgen desto mer naturligt blir det att få hjälp av såväl kvinnor som män.
Kommentar: Det vanligaste yrket i riket år 2020 var undersköterskor inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende. 90 procent av dessa var kvinnor och 10 procent var män. Det var även det vanligaste yrket för kvinnor. Vanligaste yrket bland män var mjukvaru- och systemutvecklare tätt följt av lager- och terminalpersonal.
Källa: SCB