De letar vårblommor att skriva om

Lika väl som att skriva faktatexter om dinosaurier, kan väl barnen få skriva om vårblommor i sin närhet. Så resonerar läraren Margareta Edström.

Årskurs ett på Överumsskolan har nått målet för dagens promenad: backen i skogen där det växer tussilago.

Årskurs ett på Överumsskolan har nått målet för dagens promenad: backen i skogen där det växer tussilago.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Överum2020-04-14 16:00

I läroplanen för grundskolan står det att eleverna i årskurs 1–3 ska få lära sig om årstidsväxlingar och hur man känner igen årstider. De ska också kunna några vanligt förekommande växter och djur i närmiljön.

Eftersom läraren Margareta Edström på Överumsskolan dessutom tycker att det är viktigt att eleverna får röra på sig, passar hon på att ta med dem på en promenad för att leta växter, som de sedan arbetar vidare med hemma i klassrummet. Blommorna pressas och får sedan torka.

Varje elev har en egen bok där de samlar sina blommor. Där skriver de också en faktatext om dem. Den boken fortsätter de sedan att samla växter i ända tills de slutar årskurs tre, så att det blir lite som gamla tiders herbarier.

Margareta Edström säger att många barn har väldigt lite kunskap om olika blommor, men hon tycker att det tillhör allmänbildningen att kunna en del sådant.

– Jag tycker att det är viktigt. Lika väl som att de kan skriva en faktatext om en dinosaurie, kan de skriva om blommor. Då blir det lättare att relatera till det.

Just den här dagen är det tussilago som barnen ska leta efter. Margareta har hört att det finns en hel del sådana längs motionsspåret, en bit upp i skogen. Mycket riktigt. Barnen plockar varsin och tar med tillbaka till skolan.

På vägen dit ser vi andra vårblommor, till exempel vitsippor. En citronfjäril fladdrar förbi. Humlorna brummar. Och från flera håll hörs fågelsång av bofink, rödhake och gärdsmyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!