Roland Svensson är bördig från Ukna. Hans mamma och pappa drev lanthandeln i Ukna när han var barn. Roland Svensson äger fortfarande fastigheterna i Ukna. Det gula bostadshuset som ligger bredvid lanthandeln och som har en tomt på drygt 4000 kvadratmeter hyr han ut.
Vi träffas i en fastighet vid piazzan i Överum. I ett 200 kvadratmeter stort rum har Roland Svensson samlat fotografier, uppfinningar och mycket annat. Rummet brukar också fungera som festlokal. Här finns bildjardbord och julprydnader. Längst bort står cyklar som vittnar om Roland Svensson tidigare cykelhandel.
Rolands intresse för elektronik startade tidigt. Som fyraåring monterade han belysning på sparkar och cyklar.
– Jag var fem år när jag gjorde min första elinstallation i ett mindre hus, inte större än en friggebod. På den tiden kunde man köpa byggsatser och det var ingen farlig ström, det var som ficklampsström. Lamporna drevs av batterier, säger Roland och berättar att han installerade taklampor, vägguttag och strömbrytare.
Roland tror att han lärde sig en del av sin farbror. Farbrorn var elektriker och arbetade på Janssons elektriska.
När Roland Svensson hade gått ut skolan började han jobba på Janssons el han också, till en början på lagret.
– Jag hade tre val. Börja i realskolan, ta över lanthandeln eller börja på elfirman.
Roland berättar om långa dagar. Han samåkte med de som arbetade på Överums bruk och var hemifrån elva timmar varje dag. Samtidigt som Roland arbetade pluggade han. Han köpte handböcker och lärde sig mer om det elektriska.
– På den tiden skojade de äldre mycket. Exempelvis kunde de fråga om man kunde gå och låna någons ögonmått eller syvinkel. Och en dag kom de in med en gammal elmotor på lagret och frågade om jag kunde laga den. Koppartråden i motorn behövde lindas om och för det behövde man göra egna ritningar och mallar. Det var ett enormt svårt arbete och jag var 14 år.
Roland Svensson arbetade med motorn på lediga stunder och trots att han knappt sett en motor tidigare så klarade han det .
– Jag bad grabbarna komma in på lagret och så startade jag motorn. De höll på att tappa hakan. De trodde att det var omöjligt, lika svårt som att åka till månen.
Roland Svensson har också gått på Anders Ljungstedts skola i Linköping samt studerat på Statens hantverksinstitut i Stockholm. Under studieåren sommarjobbade han på elfirman. Och 1971 tog han över Janssons el.
– Under de första 20 åren hade jag några strödagars semester, men sen 1991 har jag inte haft någon semester alls och jag har jobbat väldigt mycket, som fem heltidstjänster när jag jobbade som mest, säger han och berättar att han har varit tillgänglig på telefon från 06 på morgonen till 21 på kvällen vardag som helgdag.
– Det betyder att jag har jobbat hundra timmar i veckan och det gjorde jag fram till jag fyllde 65, säger den nu 73-årige Roland.
Roland Svensson berättar om sina uppfinningar. Ett barskåp, som visserligen inte är klart, men som kan servera den dryck man väljer, en propptestare, en strömbrytare för sommarstugor som går att ställa in så att värmen slår på lagom till att sommarstugeägarna anländer på fredagskvällen och i bostadshuset bredvid lanthandeln i Ukna har Roland installerat ett mycket avancerat sprinklersystem. Och när han installerade sprinklersystemet för närmare 40 år sedan passade han även på att ansluta en porttelefon.
– Det finns alltså telefonanslutning i sprinklerstolparna, så det går att ropa inifrån köket med hjälp av porttelefonen. Det går till och med att välja stolpe i ena eller andra änden av trädgården. Det finns ingen annan fastighet i kommunen som har dessa finesser.
Roland har också monterat högtalare vid den närbelägna magasinsbyggnaden.
– På det sättet kan man ta in fågelkvitter i köket.
På fritiden har Roland bland annat spelat bordtennis. Han har till och med deltagit i internationella bordtennisturneringar i USA.
Roland Svensson berättar att hans föräldrar hade svårt att sitta still. Hans mamma kunde börja dagen med att baka bröd till lanthandeln vid fyra på morgonen och om det var lingonsäsong hände det att hon cyklade i väg och plockade 20 liter lingon efter arbetsdagens slut och kom hem igen först efter mörkrets inbrott. Det är alltså inte så svårt att säga var han har fått sin energi ifrån.
Han arbetar fortfarande, men numera blir det inte så många timmar i veckan, kanske 20 eller 30. Vad som händer framöver är oklart. Han har idéer om att bygga en serveringsvagn som man kan be komma fram till bordet bland annat.
– Nån gång skulle jag vilja berätta om min mamma och pappa, de var som maskiner, säger han och visar gamla fakturor och annat från tiden då föräldrarna drev Uknas lanthandel.
karin.hertz@vt.se