Det var när företaget Bynet, som ägs av IP-Only, grävde för fiber i grannorten Odensvi som intresset väcktes för att bygga ut nätet även i Överum. I början av februari började företaget göra reklam för sitt projekt, bland annat via sociala medier.
Nu, några veckor senare, har nära 30 procent av fastighetsägarna i Överums tätort anmält att de vill ansluta sig till fibernätet.
– Medelåldern är hög i Överum, så vi har fått mycket hjälp av PRO-föreningen, säger Richard Andersson, projektledare för IP-Only Smålands satsning i kommunen.
För att spaden ska kunna sättas i backen måste anslutningsgraden upp till 40 procent – och detta inom en dryg vecka. Richard Andersson har gott hopp om att man ska lyckas.
– Vi vill erbjuda alla Överumsbor en infrastruktur i världsklass. Nu på söndag har vi ett öppet hus i församlingshemmet, där vi bjuder in alla fastighetsägare.
Målet är att börja gräva inom nio månader, innan det blir tjäle i marken igen. Kostnaden för att ansluta sig skulle bli 21 900 kronor, och några tusenlappar mindre om anslutningsgraden blir högre än 50 procent.
Tanken är att även kunna erbjuda andra byar och orter i kommunen fiber så småningom. Att gå in på områden där kommunen redan har planer kommer troligtvis inte att bli aktuellt, även om IP-Only har gjort det i vissa kommuner.
Västerviks kommun är positiv till IP-Onlys etablering i Överum. Kommunens egna planer på fiberutbyggnad i Överum ligger några år framåt i tiden, 2018-2019.
– Om vi ser att det är så pass utbyggt då så kanske vi inte behöver bygga, säger Mee Särneroth, affärsområdeschef på Västervik miljö- och energi.
När det gäller övriga fiberprojekt i kommunal regi är Gamleby näst på tur. En hög anslutningsgrad gör att grävningarna kan påbörjas redan i sommar. Loftahammar är också på gång, men där har inte lika många visat intresse.
Nästa område kan bli Gunnebo och Verkebäck, där kommunen i år kommer att gå ut med intresseanmälningar. Projekten på landsbygden går det lite trögare med. Ändrade regelverk gör att länsstyrelsens svar på kommunens bidragsansökningar dröjer. Projekten försenas därför med åtminstone ett halvår.
Av de fyra landsbygdsområden som kommunen ansökt om statsbidrag för tror Mee Särneroth att Helgenäs-Vråka-Tindered med omnejd, samt området som täcker in Blackstad-Hallingeberg-Älmarsrum och mellanskärgården har bäst chans att få bidrag i den första rundan. Orsaken är att anslutningsgraden är högst här. Målet är dock att alla orter och byar så småningom ska få tillgång till fiber.
Kommer Västerviks kommun att nå målet att 90 procent av invånarna ska erbjudas fiber innan 2020?
– Ja, med lite hjälp. Men vi måste våga bygga även där det inte är så hög anslutningsgrad.