Det säger Denise Westerholm på Gamleby taxi & buss, som därmed ifrågasätter lokförarens bild av händelsen.
– Det som sticker ut är att övergången ligger mitt i en S-kurva. Man måste komma väldigt nära för att se sikten längs rälsen. Det är vegetation precis vid, säger hon.
Vid den aktuella turen i torsdags eftermiddag var bussen ungefär halvfull, ett tiotal barn fanns kvar när de rullade fram mot rälsen vid övergången vid Solberget mellan Blidstena och Hyllela.
Denise Westerholm säger att de nu i efterhand kontaktat föräldrar till barnen ombord, och att de fått samma bild av inbromsningen som chauffören gett och färdskrivaren visar. Därför ställer hon sig frågande till den polisanmälan som är upprättad om vårdslöshet i trafik, alternativt brott mot trafikförordningen.
Anmälare är Transdev, företaget som ansvarar för tågtrafiken.
Enligt anmälan, som vi skrivit om i en tidigare artikel, uppgav lokföraren att denne tvingades göra en kraftig inbromsning av rädsla för en kollision. Denise Westerholm på Gamleby taxi & buss dementerar uppgiften om bussens hastighet men poängterar att stoppskylten sitter nära övergången.
– Det har inte begåtts något brott, vi har följt reglerna på vår väg, och tåget har följt reglerna på deras "väg", säger hon och fortsätter:
– Att stopplikten är nära rälsen kan inte vara vår sak att råda över.
Affärschef Marie-Louise Arnell på Transdev berättar att deras rutin är att alltid polisanmäla när fordon väljer att köra över rälsen framför ett tåg. I det här fallet stannade ju bussen, men i och med att lokföraren bedömde att det krävdes en varningssignal för att bussen skulle stanna, väljer man att polisanmäla ändå.
En anledning är att få svart på vitt hur många tillbud som sker.
– Sedan är det en arbetsmiljösak för våra lokförare. Att visa att vi bryr oss, säger hon.
Trafik och planeringschef Katharina Seijsing på Kalmar läns trafik (KLT) kommer att vara delaktig i en fortsatt utredning av händelsen – och om de obevakade övergångarna i stort. Sannolikt även tillsammans med Trafikverket.
– Vi får sätta oss ner och utreda vad som hände. De obevakade övergångarna längs Tjustbanan är ett problem, flera av dem är olycksdrabbade, säger Seijsing.
Alla tre är överens om att de obevakade tågövergångarna är ett orosmoment för såväl chaufförer som barn och föräldrar längs vägen. Under det pass som torsdagens busschaufför körde passeras obevakade övergångar 18 gånger, 6 av dem just i Blidstena, enligt Denise Westerholm på Gamleby taxi & buss.