I vintras var vi i Överum och pratade med besvikna låntagare, som var starkt kritiska till kommunens beslut att stänga ortens bibliotek.
En av dem var Christine Landstedt.
– Vill man öka antalet låntagare och lån, så handlar det om tillgänglighet, sa hon då.
Hittills har hon inte besökt bokbussen, eftersom tiden krockar med PRO:s onsdagsträffar.
– Man avstår inte från träffen för att gå ner till bokbussen, säger hon.
Hon vet flera andra som tycker att det är en dum tid som bussen kommer på, när det gäller Överum.
– Det är ju mitt i lunchtid.
Christine Landstedt tycker att det är sorgligt att biblioteket är borta.
– Jag saknar det jättemycket.
Överumsbon Oskar Ramstedt var en av dem som gärna besökte biblioteket. Han är fortfarande kritisk till beslutet att ersätta biblioteket med en bokbuss, som kommer till Piazzan en halvtimme mitt på dagen varannan vecka.
– Det finns ingen i arbetsför ålder som kommer dit, säger han.
I hans familj finns det flera barn och förr fanns det alltid låneböcker hemma. Det gör det inte längre. Själv har han inte möjlighet att besöka bokbussen, eftersom han jobbar då, och han har inte heller varit iväg och lånat böcker på något annat bibliotek.
Anneli Fager har två barn. Hon har besökt biblioteket i Gamleby en gång, sedan biblioteket i Överum stängde, men hon tycker att det är bökigare att ta sig dit.
Bokbussen har hon inte besökt.
– Det finns inte en möjlighet att gå till en bokbuss mitt på dagen. Jag jobbar ju, säger hon.
Hon tycker att det är jätteviktigt att läsa böcker för sina barn, så just nu läser familjen om dem som redan finns hemma.
Anneli Fager saknar biblioteket i Överum. Som regel besökte hon det en gång i veckan, ofta ihop med barnen.
– Jag är besviken. Det ska ju värnas om läslusten och att läsa böcker, säger hon.
Bibliotekschef Julia Lindqvist berättar att biblioteket i Överum stängde den 14 juni. Den 14 augusti kom bokbussen till Överum för första gången. Den har hittills varit där sex gånger.
Under den tiden – från den 14 augusti till den 23 oktober – har det gjorts 34 utlån, totalt. Detta kan jämföras med samma period i fjol, då biblioteket i Överum hade 328 utlån. Men den sistnämnda siffran avser då bara vuxenmedier.
På kommunens servicepunkt i Överum, Coop, kan man också lämna tillbaka låneböcker och hämta reserverade böcker.
När det gäller de böcker som finns i biblioteket, blir det så att Överumsskolan får alla barn- och ungdomsböcker. Övriga böcker ska omplaceras eller säljas.
Det kommer också att finnas möjlighet för privatpersoner att köpa de böcker som blir över. Det blir två sådana tillfällen: den 12 och 14 november, båda gångerna på kvällen, i bibliotekslokalen.
Roger Strandberg är rektor för Överumsskolan. Han säger att all barn- och ungdomslitteratur ska flyttas från biblioteket till ett rum på skolan, där de ska inrätta ett skolbibliotek. Men först måste bibliotekspersonalen avregistrera dem i sina system och bokhyllor komma på plats.
– Vi avsätter ett helt klassrum, så det blir 100 löpmeter bokhylla, säger Roger.
Han tillägger att de nyligen har gjort på samma sätt i Loftahammar, där ett mindre rum plus korridor nu används för skolbiblioteket.
I väntan på att skolbiblioteket i Överum ska bli klart får barnen låna böcker på det gamla biblioteket, som alltså finns kvar än så länge.