Bäddat för buskis i Överum

En adelsfamilj som levt över sina tillgångar står i centrum när Överums Teater bjuder in till föreställning.

Gammalt gjuteri. En gammal industrilokal har blivit teater i Överum.

Gammalt gjuteri. En gammal industrilokal har blivit teater i Överum.

Foto: Ulrik Alvarsson

Överum2016-08-04 22:26

Den som tänkt att ta sig en tjuvkik på teaterrepetitionerna i Överum kommer inte att få det lätt.

VT får vackert vänta vid en låst grind till bruksområdet för att komma till en dold kulturpärla. Väl insläppt vandrar vi förbi gamla vackra industribyggnader i byggda i Tjustempir tills vi kommer till en port där bokstäver i svart smide förkunnar Gjuteriteatern.

Lokalen var en gång i tiden gjuteri, men sedan 2005 disponeras den av Överums teater.

Här har det givits både historiska dramer och buskis. Enligt regissören och manusförfattaren P-O Ilhammar är det ingen tvekan om vad Överumsborna helst vill ha.

– Buskis! Jag tror det finns anor från Överumskarnevalen. Då hittade man på mycket spex.

Även de allvarligare uppsättningarna har gått bra, men då har det varit större andel publik utifrån.

Fredagen den 12 augusti är det premiär för "Full sprutt på slottet". I centrum finns den hårt prövade greven som måste konstatera att familjens dyra levnadsvanor ätit upp familjeförmögenheten.

När familjen tror att det inte kan bli värre så dyker grevens syster Pauline upp. Hon vill ha ut sin arvsandel – problemet är bara att pengarna är sedan länge förbrukade.

Så dyker en möjlighet upp – kan man bara simulera ett dödsfall så...

I pausen mellan de två akterna sitter skådespelarna och fikar, och diskuterar hur den första akten gick. Fortfarande finns det detaljer som kan bli bättre. Men de är inte oroliga. I stort sett samma gäng har spelat tillsammans i 17 år. De vet att under premiärkvällen så höjer man sig ett snäpp. Det handlar inte bara om att replikerna sitter, och att tajmingen blir bättre.

– När man har en publik framför sig och kan replikerna, då kan man koncentrera sig på kroppsspråket och mimiken, säger Janne Ström, som spelar kamrer Karlsson.

Att de har spelat tillsammans så länge har flera sidor, konstaterar regissören Per-Olof Ilhammar. När han skrev pjäsen såg han skådespelarna framför sig. Numera känner han dem väl, och vet vad som passar för dem. Pjäsen är i högsta grad skräddarsydd för gänget i Överum.

En annan sida är att ingen av skådespelarna är någon ungdom längre.

Det finns ytterligare en person som drar nytta av att gänget varit intakt länge. "Husorkestern" Sören Pettersson ackompanjerar inte bara på piano. Han fungerar som musikpedagog.

– Han har fått folk som aldrig sjungit förut att stå på scenen och sjunga solo. Vid det här laget vet han vad de olika skådespelarna klarar av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om