Annika: Tänk dig att jobba i 40 graders värme!

Den 21 juli i fjol var det 40 grader varmt i skuggan i Överum. "Det var olidligt. Det fanns ingenstans att ta vägen. Luften stod stilla."

Anne-Marie Karlsson, praoeleven Izabella Daag, Asta Josefsson och Lotta Johansson bakar tillsammans. Lotta jobbade i dagverksamheten på Ekhamra den där varma dagen i fjol. "Det är jättesvårt att få de äldre att inte öppna fönster på dagen", säger Lotta Johansson.

Anne-Marie Karlsson, praoeleven Izabella Daag, Asta Josefsson och Lotta Johansson bakar tillsammans. Lotta jobbade i dagverksamheten på Ekhamra den där varma dagen i fjol. "Det är jättesvårt att få de äldre att inte öppna fönster på dagen", säger Lotta Johansson.

Foto: Karin Hertz

Överum2023-07-02 18:00

Det säger Annika Svensson som jobbar som undersköterska på äldreboendet Ekhamra i Överum. Hon var i tjänst den där torsdagen i juli i fjol när det var 40 grader varmt i skuggan.

Luften stod stilla på den lilla innergården, minns hon.

– Tänk dig att jobba i 40 grader. Man kommer inte undan någonstans det är hemskt.

Annika berättar att hon och hennes kollegor försökte göra så lite som möjligt den där dagen.

– Vi såg till att dricka och att jobba så lugnt som möjligt. Men de äldre behöver vår hjälp oavsett hur varmt det är och de väger lika mycket oavsett om det är 20 minus eller 20 plus, säger Annika.

undefined
21 juli 2022. Det är närmare 40 grader i skuggan. Annika Svensson på innergården.

Personalen på Ekhamra hade inte förberett sig så jättemycket inför den varma dagen.

– De allra viktigaste är att påminna de äldre om att dricka och se till att de håller sig svala. Det är inte alla som känner sig törstiga, säger enhetschefen Anna Södergren när hon visar runt.

Hon berättar att de brukar servera vattenmelon, glass och extra frukt när det är varmt.

– Det tycker de ju om. Ibland är det lättare att få i dem såna saker än bara ett glas med vätska. Förra sommaren tog vi också med oss vattenmelon "on the house" till de äldre som har hemtjänst.

Det finns också vätskeersättning att tillgå och köket serverar lite mer kall mat än vanligt, berättar hon.

undefined
Annika Svensson jobbade i fjol när det var nästan 40 grader varmt. "Vi såg till att dricka och att jobba så lugnt som möjligt. Men de äldre behöver vår hjälp oavsett hur varmt det är och de väger lika mycket oavsett om det är 20 minus eller 20 plus."

På entréplanen ligger dagverksamheten. Just i dag bakar Lotta Johansson småkakor med Anne-Marie Rosén, Anne-Marie Karlsson och Asta Josefsson.

När meteorologerna gick ut och varnade för värmerekord i fjol fick dagverksamheten luftkonditionering installerad. Lotta Johansson minns den dagen mycket väl.

– Det var många som ville vara här inne då, säger hon.

undefined
Anne-Marie Karlsson, praoeleven Izabella Daag, Asta Josefsson och Lotta Johansson bakar tillsammans. Lotta jobbade i dagverksamheten på Ekhamra den där varma dagen i fjol. "Det är jättesvårt att få de äldre att inte öppna fönster på dagen", säger Lotta Johansson.

Maria Forss jobbar en trappa upp. Där är det ofta fem till tio grader varmare än på entréplanet. Hon var inte i tjänst den där varma dagen i fjol. 

Men hon minns sommaren 2018 och även somrarna 2020 och 2021. Under pandemin fick hon och hennes kollegor jobba med skyddsutrustning.

– 2018 var det fruktansvärt varmt även för oss friska. Jag minns att de gamla var dåsiga och trötta och jag och mina kollegor fick byta kläder ibland för svetten bara rann.

undefined
Maria Forss jobbar en trappa upp. Där blir det mycket varmare än på bottenplanet. Hon minns sommaren 2018 väl men även de efterföljande pandemisomrarna med skyddskläder.

Efter sommaren 2018 installerades luftvärmepumpar i matsalar och vissa andra allmänna utrymmen på Ekhamra. Samma insats gjordes på kommunens övriga särskilda boenden.

Ekhamra har också fått fler persienner insatta de senaste åren. I ett rum vid entrén kunde det bli 40 grader varmt förut, nu hjälper persienner att stänga ute värmen. På många fönster sitter solstyrda markiser, men inte på alla.

– På sidan som vetter mot kyrkan finns det bara persienner och åt det hållet ligger sex lägenheter. Där får man jobba för att hålla svalt, säger Anna Södergren.

– Där skulle det behövas markiser. Vi skulle också behöva någon mer luftvärmepump, det finns inte i alla gemensamhetsutrymmen, säger Annika Svensson.

undefined
"Det allra viktigaste är att påminna de äldre om att dricka och se till att de håller sig svala. Det är inte alla som känner sig törstiga." Det säger Anna Södergren är enhetschef för Ekhamra.

Har ni extra personal på sommaren?

– Vi försöker få ihop den personal vi måste ha för att klara verksamheten, och det är en ganska stor utmaning, säger Anna Södergren.

Hon berättar att hon har fyra extra personer anställda i sommar.

– Då får vi lite extra händer. Det är alltid mer ansträngt sommartid.

undefined
I ett genomgångsrum vid entrén blev det förut 40 grader varmt. Nu har persienner satts in.

Hur håller man det svalt i lägenheterna?

– En del har egna AC och vi har fläktar, men sen är det som sagt viktigt att inte öppna fönster eller dra upp persienner och försöka hålla solen utanför, säger Anna Södergren.

Hur håller ni koll på temperaturen inomhus?

– Vi har termometrar och personalen känner ju också när det blir jättevarmt.

undefined
Ekhamra är ett stenhus, berättar de anställda, och ju fler dagar det är varmt väder desto varmare blir det inomhus. "Större delen av året av året fryser vi nere i källaren, men när det har varit varmt ett tag på sommaren så är det varmt istället."
undefined
Anne-Marie Rosén, Lotta Johansson, praoeleven Izabella Daag och Asta Josefsson bakar kakor i dagverksamhetens lokaler som numera har luftkonditionering.
undefined
På hussidan som vetter mot bruket finns inga markiser. Där är det svårt att hålla svalt i de äldres lägenheter.
undefined
Äldreboendet Ekhamra i Överum.
undefined
40 grader i skuggan. Det visade en av Ekhamras termometrar den 21 juli 2022.
undefined
Leif Aringstam gillar värme och gör ett hjärta med pekfingrarna och tummarna. "Jag skulle inte ha något emot om det var varmt året om." Han har inga som helst problem när det är riktigt varmt väder.
undefined
Maria Forss minns sommaren 2018, men också pandemisomrarna då hon och hennes kollegor var tvungna att jobba i skyddsutrustning.
undefined
Ekhamra har markiser på många av fönstrena men inte alla.
Lärdomar efter 2018

"Vi har fått luftvärmepumpar som gör att vi kan sänka innetemperaturen i dagrum och matsal till 23 grader, svalare ska inte de äldre ha". 

"Det är viktigt att hålla dörrar och fönster stängda och inte vädra på dagen. Ha neddragna persienner. En del tror ju att det blir svalare om man öppnar men det blir det ju inte. Det är viktigt att påminna ny personal om vad som är bäst."

"Bara göra det nödvändiga, och överleva, och se till att de äldre överlever", säger enhetschefen Anna Södergren.

Karta: Ekhamra Äldreboende
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!