Allvarlig kritik mot bolaget bakom HVB-hemmet i Överum

Företaget som driver HVB-hemmet i Överum får svidande kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det saknas en närvarande föreståndare i Överum, och dessutom görs bristfälliga riskbedömningar, menar de.

Lelle Hagström, delägare Sida vid Sida som driver HVB-hemmet i Överum. Här tillsammans med vd Amela Cerimagic på ett informationmöte inför öppningen 2019.

Lelle Hagström, delägare Sida vid Sida som driver HVB-hemmet i Överum. Här tillsammans med vd Amela Cerimagic på ett informationmöte inför öppningen 2019.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Överum2023-01-10 18:00

Den hårdaste kritiken gäller ett boende i Stockholm. Det stängdes tillfälligt redan i somras, men det definitiva beskedet kom strax före jul. I samma beslut återkallade även IVO ett tillstånd för öppenvårdsverksamhet, som bolaget haft tankar på att starta i Solna. 

Bristerna på det stängda boendet är många, noterar IVO. Här är fyra exempel:

• Man har tagit emot ungdomar med en svårare problematik än man har tillstånd för.

• Ungdomar har använt droger öppet på hemmen. De har dessutom fått komma och gå fritt och haft besök nattetid utan att personal uppmärksammat det.

• Ekonomisk misskötsamhet hos bolagets ansvariga.

• Man har inte heller varit helt ärliga under IVO:s inspektioner, gällande saker som skett och inte skett.

undefined
HVB-hemmet har plats för sju killar i åldrarna 16-20 år, och är beläget i den gamla prästgården i Överum. Det öppnade hösten 2019 men låg på is under coronapandemin. Nu är det åter i drift.

Gällande Överum beskriver både personal och ungdomar i samband med granskningen att föreståndaren bara varit på plats enstaka gånger. Den som tagit beslut om inskrivning av ungdomar är istället bolagets delägare Lelle Hagström. 

Dessutom har de lämplighetsbedömningar som gjorts inför nyinskrivningar varit "standardiserade med kryssrutor och ibland tvetydiga". 

IVO skriver:

"I en bedömning beskrivs en ungdom som "aggressiv och hotfull mot såväl privatpersoner som professionella" samtidigt som risken för att ungdomen beter sig våldsamt, hotfull eller kränkande bedöms som mycket liten eller liten". 

Bedömningarna brister också i hur man tänker sig möta ungdomarnas individuella behov, menar IVO.

Till sitt försvar skriver bolaget att man befunnit sig i en uppstartsperiod, och att det tar tid att rekrytera och få igång en personalgrupp. I maj annonserade man efter en ny föreståndare, men de sökande har hittills inte bedömts uppfylla kraven. Läs mer i en separat artikel.

Gällande bristerna i Stockholm menar bolaget att man förbättrat rutinerna efter tidigare tillsyner, och att de skulder som bolagets ägare har är reglerade. Lelle Hagström anser att det finns flera felaktigheter i beslutet, men bolaget har valt att inte överklaga.

I Överum tar man emot pojkar i åldrarna 16–20 år med missbruk, där även kriminalitet, NPF, psykisk eller psykosocial ohälsa eller andra socialt nedbrytande beteenden kan förekomma. De kommer i många fall från Östergötland och Småland, men tanken är att de ska ha minst 10 mil till hemorten. 

Några akuta åtgärder kräver IVO inte av bolaget i Överum, men bristerna finns med i den sammanvägda bedömningen som gör att de två boendena stängs i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!