2012 ritades spelplanen för politiken i Västerviks kommun om. Moderaterna och Socialdemokraterna bildades koalition mitt under mandatperioden. I samtliga nämnder gjordes nya val av ledamöter. Dessutom bantades antalet ledamöter ner i styrelser och nämnder.
Ex-politikern Inger Wiman tyckte att den nya koalitionen gick för snabbt fram på åtminstone en punkt: när man upplöste kommunstyrelsen, och lät fullmäktige välja nya ledamöter.
– Enligt kommunallagen är inte det tillåtet, säger hon till VT.
Hon överklagade till förvaltningsrätten, som gav kommunen rätt. Då gick hon vidare till nästa instans: kammarrätten. Där har ärendet legat ett tag. Kammarrätten tolkar lagen på samma sätt som Inger Wiman. Dock var ledamöterna inte eniga. En av ledamöterna anmäler skiljaktig mening.
Frågan är vad kammarrättens utslag få för effekt i praktiken. Kommunval höll i höstas, och den felaktigt utsedda kommunstyrelsen har ersatts av en ny styrelse.
Inger Wiman tycker ändå att domen är intressant.
– Under en period har Västerviks kommun haft en kommunstyrelse som inte varit behörig. Frågan är hur man ska se på de beslut som fattats under den tiden.
Hon tycker också att domen sänder en signal.
– Jag tycker att det har funnits en utveckling, inte bara i Västerviks kommun, där man tar lättare på lagar och regler. Man blir fartblind och chansar. Då ökar också risken för överklaganden.
Kan domen få praktiska konsekvenser?
På Västerviks kommun beslutade man sig när domen kom i tisdags att ta juristhjälp från Sveriges Kommuner och Landsting för att analysera domen.
– Vi kan inte uttala oss i dag. Vi har inte den juridiska kompetensen, säger kommundirektör Carl-Magnus Mårheden.
När VT talar med förbundsjuristen Staffan Wikell på SKL är hans spontana reflektion att få beslut kommer att påverkas. Anledningen är att domen kommer så lång tid efter mandatperiodens slut.
–Grundtipset är att har bara besluten vunnit laga kraft så går de inte att överklaga.
Anser man att ett kommunalt beslut fattats på felaktiga grunder så har man tre veckor på sig att skicka in ett överklagande från det att beslutet fattats.
Domen hade fått större effekt om den kommit tidigare. Inger Wiman är kritisk till hur hennes överklagande skötts.
– Jag har mina dubier när det gäller Förvaltningsrättens sätt att hantera ärendet. De borde ha gått med på mitt yrkande om inhibition.
Då hade den gamla kommunstyrelsen fått fortsätta sitt arbete fram tills dess att överklagandet avgjorts.
Hon tycker också att ärendet blivit liggande för länge hos kammarrätten.
– Och då har jag påmint dem flera gånger.