Viktor och Maria hamnade på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala. I våras blev de färdiga agronomer, efter fem års studier.
I Bryssel kommer de att ha så kallade traineetjänster (en slags betald praktik). Maria Gunnarsson på Lantbrukarnas riksförbund, LRF och Viktor Botvidsson på Centerpartiets kansli i EU-parlamentet.
– Vi har följt varandra sedan vi gick hos dagmamman. Utan att vi kommer överens om det har vi tagit samma beslut hela livet, säger Maria med ett skratt.
– Det visar sig att vi kommer bo på samma gata i Bryssel. Hundra meter från varandra. Det bara blir så här. Utan att vi ens pratar om det. Det är jättekul.
– Det är väldigt skönt att ha någon som man känner på plats, säger Viktor.
Under hösten kommer att stötta varandra, både jobbmässigt och vid sidan av.
– Jag tror att vi kommer ha stor nytta av att kunna diskutera saker med varandra. Och även umgås och ha kul, så klart, säger Viktor.
Den lilla kyrkbyn Östra Ed ligger i Småland, men tillhör Valdemarsviks kommun. Den har bara något hundratal invånare. Här växte Viktor och Maria upp och gick i den lilla skolan i byn.
Både Maria och Viktor tror att erfarenheterna från hemtrakten blir värdefulla under hösten.
– Det känns så häftigt att vi är två färdiga agronomer från lilla Östra Ed som nu ska ner till händelsernas centrum, säger Maria.
– Bryssel skiljer sig så klart från Östra Ed, men det finns fler kopplingar än man kan tro. Jag har haft nytta av att ha växt upp som jag har gjort. Det har gett mig referensramar som jag har nytta av, säger Viktor, som redan tidigare tillbringat tid i Bryssel som en del av utbildningen.
– När man ska hålla på med politik eller planering är det väl alltid en fördel av att ha sett hur det går till i verkligheten. Då har man en annan insikt i de frågorna. Jag tror det är bra om man är en blandad skara som kan komma med åsikter, säger Maria.
Hennes familj driver lantbruk och har en gård i Östra Ed. Där har hon har hjälpt till sedan hon blev klar med utbildningen i våras.
– Jag har jobbat på gården hela sommaren.
Egentligen är det så hon föredrar det. Men samtidigt är det politiken som bestämmer villkoren för bönderna.
– Det ska funka att driva jordbruk. Då får man vara beredd att ge sig i väg dit besluten tas och försöka göra en förändring.