Se upp så inte vägen försvinner

Kör du över grannens tomt eller tar vatten ur hans brunn? Då kan det vara dags att förnya servitutet, annars kan rätten gå förlorad.

Servitut kan till exempel handla om att få köra på vägen över grannens tomt eller hämta vatten i en brunn. Nu ska gamla servitut förnyas, annars stryks de ur fastighetsregistret.

Servitut kan till exempel handla om att få köra på vägen över grannens tomt eller hämta vatten i en brunn. Nu ska gamla servitut förnyas, annars stryks de ur fastighetsregistret.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

ÖSTERGÖTLAND2016-11-13 08:00

Lantmäteriet står i begrepp att göra en stor rensning ur sitt fastighetsregister. Alla avtalsservitut och nyttjanderätter som skrevs in före 1968 kommer att rensas bort om inte fastighetsägarna begär att de förnyas.

Ungefär en halv miljon servitut och nyttjanderätter kan komma att tas bort, med stöd i den så kallade förnyelselagen. Lagen stiftades 2013 och fastighetsägarna fick till 2018 på sig att agera. Än så länge är det bara två procent av de gamla servituten som förnyats.

– Det är svårt att säga om det beror på att många fastighetsägare inte känner till den planerade rensningen eller att man tycker att man har god tid på sig. Det kan också vara så att det är fler gamla servitut än vi räknat med som inte längre är aktuella, säger Olle Unger, fastighetsrättslig expert på Lantmäteriet.

Rensningen görs för att få ett mer aktuellt fastighetsregister.

– Det finns många oriktiga, missvisande och inaktuella inskrivningar av servitut och nyttjanderätter. Detta kan leda till att onödiga problem uppstår, till exempel när en fastighet ska säljas, säger Olle Unger.

Om servituten stryks ur registret betyder det inte att de blir ogiltiga. Däremot kan de bli det om grannfastigheten säljs. Om den nya ägaren hävdar god tro, det vill säga att han inte känt till att det fanns ett servitut, kan det bli svårt att hävda sin rätt.

Servitut som beslutats i en lantmäteriförrättning, så kallade officialservitut, berörs inte av ändringarna och behöver därför inte förnyas.

Vad är servitut?

Servitut är en rätt för en fastighet att utnyttja en annan, till exempel använda en väg eller en brunn. Ett servitut är knutet till en viss fastighet och gäller oavsett vem som äger den.

Nyttjanderätt liknar servitut, men är knuten till en viss person.

På lantmateriet.se kan fastighetsägare anmäla de servitut och nyttjanderätter som ska vara kvar. Där finns också information om vilka servitut och nyttjanderätter som finns på fastigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om