"Kraven har inte skärpts"

Östergötland2016-04-29 11:04

Den som har skulder och betalningsanmärkningar gör sig inte besvär hos privata hyresvärdar. Så har det varit och så är det. Kraven har inte skärpts bedyrar sju av de större hyresvärdarna i Norrköping och Linköping.

I vår reportageserie om den dolda hemlösheten har det framkommit från flera håll att hyresvärdarnas krav på blivande hyresgäster har hårdnat. Men de hyresvärdar vi kontaktat vill inte kännas vid detta. De menar att kraven inte förändrats på länge.

Vi har bett sju privata hyresvärdar och de två kommunala bostadsföretagen Hyresbostäder och Stångåstaden att svara på en enkät. Tillsammans förfogar de över drygt fyrtiotusen lägenheter. På frågan "kan en hyresgäst med betalningsanmärkning/skulder få kontrakt hos er?" svarar samtliga privata hyresvärdar ett tydligt nej. Allmännyttiga Stångåstaden i Linköping som disponerar över fjortontusenfemhundra lägenheter kan acceptera att en blivande hyresgäst är skuldsatt om denne bedöms kunna betala hyran, men hyresskulder accepteras inte. Motsvarigheten i Norrköping, Hyresbostäder, redovisar de mest generösa kraven på sina hyresgäster. Uthyrningschef Thomas Gustafsson svarar på frågan:

– Vi har ingen regel/policy som säger att en betalningsanmärkning diskvalificerar en bostadssökande. Vi gör en individuell prövning och om det finns flera och betydande anmärkningar och skuldsaldo så kan det läggas med i bedömningen.

Han berättar också att Hyresbostäder har lättat på kraven. Numera kan blivande hyresgästen inom rimliga gränser själv bestämma hur stor del av sin inkomst de vill lägga på boendet, medan många andra hyresvärdar kräver att högst en tredjedel av den disponibla inkomsten får gå till hyran.

På frågan om hyresvärden godkänner försörjningsstöd alternativt etableringsstöd som inkomst hos en blivande hyresgäst svarar fyra av sju privata hyresvärdar nej. Botrygg, Willhem och Riksbyggen säger ok under vissa förutsättningar, exempelvis kräver Botrygg och Rikshem att den disponibla inkomsten är tre gånger större än hyran.

I både Norrköping och Linköping finns samarbete mellan kommun och privata hyresvärdar. I båda kommuner förs dessutom samtal mellan kommun och privata hyresvärdar om ett utökat samarbete då alla vet att problemet med brist på lägenheter inte blir mindre de kommande åren. Diskussioner förs bland annat om vilka garantier hyresvärdarna kan få för de hyresgäster som kommunen anvisar.

De tillfrågade hyresvärdarna anser sig inte ha mer ansvar för hemlösheten än de redan tar.

– Det känns inte rimligt att en bransch ska ta det ansvaret, det är snarare en politisk fråga, säger Roger Ekström på Lundbergs.

Hyresvärdarna skickar på begäran med tips om åtgärder mot bostadsbristen och ett återkommande är inte oväntat: Bygg mer och råd bot på arbetslösheten. Därutöver tipsar hyresvärdarna om hur bostadsbyggandet kan stimuleras genom att förenkla planprocessen och regler.

Adam Cocozza, vd för Botrygg, har ett annat förslag.

– Inför marknadshyror i hela beståndet och slopa bruksvärdessystemet. Fastighetsskatten kopplas sedan till hyresnivåer (hög hyra=hög skatt), de ökade skatteintäkterna kan sedan gå till bostadsbidrag. Då ser man till att resurserna hamnar rätt till skillnad från allmänna investeringsstöd för nybyggnation.

Allmännyttan kan bidra genom att inte ha en för hög tröskel in i bostadsmarknaden, anser Thomas Gustafsson på Hyresbostäder i Norrköping.

De här har vi frågat

Den dolda hemlösheten

De sju privata hyresvärdarna som vi bett svara på våra frågor förfogar sammanlagt över drygt femtontusen lägenheter i Norrköping och Linköping.

Botrygg

Lundbergs

Willhem

Riksbyggen

Östgötaporten

HSB

Rikshem

Därutöver har Allmännyttan i Norrköping (Hyresbostäder) och Linköping (Stångåstaden) tillfrågats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om