Östergötland har drabbats av ett flertal bilbränder de senaste åren. År 2015 åkte räddningstjänsten ut på 117 ärenden i hela länet, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Av de bränderna har 41 bedömts som anlagda med uppsåt. Det är en ökning från år 2012 då siffran var 18.
I förra veckan brann bilar i både Hjulsbro och Ryd i Linköping och polisen kunde då inte svara på hur bränderna uppstått.
– Att en parkerad bil självantänder är extremt ovanligt, även om det kan förekomma i sällsynta fall, säger Mattias Granqvist vid Linköpingspolisen.
Att bilar som har motorn igång börjar brinna av sig själv är desto vanligare. När polisen rapporterar vidare vad de vet om bilbränder är de ofta försiktiga i början innan en utredning har gjorts.
– Om det finns en omedelbar misstanke om att en bil tänts på av någon så säger vi alltid det men om vi inte vet, och så är ofta fallet tidigt efter ett larm, så måste vi invänta en brandutredning, säger Mattias Granqvist.
Länsförsäkringar Östgöta behandlar många fall med bilbränder.
– Bilbränderna har ökat de senaste åren och vi tittar alltid noga på dessa fall för att ta reda på orsaken, ingenting slinker igenom, säger Sophia Nygren, skadechef på Länsförsäkringar.
För att utreda brandorsaken har Länsförsäkringar sina egna utredare och fordonstekniker som ska avgöra om det finns fog för att dela ut några försäkringspengar eller inte.
– Vi anklagar aldrig någon för att ha bränt ner sin egen bil men ibland säger vi nej till försäkringspengar. Det kan bero på om bilen har rätt försäkring eller inte och om det finns omständigheter som gör att vi ifrågasätter ägarens berättelse om händelsen samt bilens skick innan branden, säger Mattias, utredare på Länsförsäkringar.
Kan man skydda sig mot bilbränder?
– Det är förstås svårt men man kan tänka på var man parkerar, att det är upplyst och om det kan finnas vittnen som rör sig i närheten, säger Sophia Nygren på Länsförsäkringar.