Beskedet som förändrar östgötarnas liv

På torsdagen kom beskedet som påverkar alla östgötars liv under de kommande tre veckorna: De regionala allmänna råden skärps i länet i ett försök att hejda smittspridningen.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2020-10-29 17:26

Vid en presskonferens på Katastrofmedicinskt centrum i Linköping presenterades de skärpta allmänna råd som ska gälla i hela Östergötland fram till och med den 19 november.  

– Det är viktigt att vi är enade i Östergötland när vi måste ta en del tuffa beslut. Smittspridningen i Östergötland är nu av en sådan omfattning att vi tillsammans med Folkhälsomyndigheten bedömer att det är nödvändigt att tillämpa de här regionala allmänna råden. Det gör vi av omsorg om våra invånare, sade regiondirektör Krister Björkegren.  

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind gav en bakgrund till beslutet, som formellt fattades av Folkhälsomyndigheten. 

– Vi har en smittspridning som är spridd över länet. Vi har sett kluster, ansamlingar av fall, inom väldigt många delar av vårt samhälle. Det finns inom vård och omsorg, det finns inom universitet, det finns inom idrotten och det finns inom offentliga förvaltningar. De har legat och pyrt lite överallt.

Råden innebär bland annat att alla östgötar bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där många samlas – som till exempel butiker och köpcentrum. 

– Matvaruaffären måste vi gå till, men då ska man tänka på att gå på annorlunda tider, sade smittskyddsläkaren. 

Råden innebär även att alla bör avstå från möten, konserter, idrottsträningar, matcher och tävlingar (men det sistnämnda gäller inte för professionella idrottsutövare). 

– Den här regeln gäller inte för grundskoleelever. De ska få fortsätta med det här på ett kontrollerat sätt, sade Åkerlind.

Britt Åkerlind uppmanade även alla att undvika fysiska kontakter med andra personer än med dem man bor tillsammans med.

– I alla situationer måste vi tänka på det fysiska avståndet. 

Hur snabbt tror ni att det här kan få effekt på smittspridningen i Östergötland?

– Vi hoppas på en ganska snar effekt. Den här tiden på tre veckor är lagd för att vi ska kunna hinna se effekter. Från det att man insjuknar till dess att man läggs in på iva är det ungefär elva dagar. Nu har vi 21 dagar på oss för att se vad som händer, sade smittskyddsläkaren. 

Möjligheten för Folkhälsomyndigheten att besluta om lokalt gällande råd har funnits sedan den 19 oktober. Uppsala län och Skåne har redan infört skärpta råd.  

På torsdagen presenterade Region Östergötland nya, dystra siffror över pandemins utveckling. 

På onsdagen uppgav regionen att 5 253 personer i länet testat positivt för covid-19. På torsdagen hade den siffran ökat till 5 379 – en ökning med 126 personer på ett dygn. Det är den hittills högsta noteringen under en enskild dag sedan utbrottet började. 

Samtidigt som fler konstateras smittade verkar trycket på sjukhusvården ha minskat något. På onsdagen vårdades 28 smittade personer på sjukhus i länet. På torsdagen hade antalet minskat till 23, varav tre vårdades på intensivvårdsavdelning. 

På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen tolv smittade på vårdavdelning och två på intensivvårdsavdelningen. På Vrinnevisjukhuset vårdades sju smittade på vårdavdelning och en på iva. På lasarettet i Motala vårdades en smittad person på vårdavdelning. 

Region Östergötland skrev på torsdagen även upp dödstalen från 254 till 256 döda. Regionen meddelade att två personer med bekräftad covid-19 avled i tisdags. Dessutom avled en smittad person på onsdagen. 

Så smittar sjukdomen

Coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta. Det vill säga att smitta överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!