Att montera ned ett kärnkraftverk

Det är snart dags för reaktor 1 och 2 vid Oskarshamns kärnkraftverk i Simpevarp att tacka för sig. I juli stängs de ned.

Chans för allmänheten att få veta mer innan nedmonteringen av reaktorerna 1 och 2 vid OKG börjar.

Chans för allmänheten att få veta mer innan nedmonteringen av reaktorerna 1 och 2 vid OKG börjar.

Foto: Clara Herner

Oskarshamns kommun2019-11-19 06:00

Onsdagen den 20 november håller SKB (Svensk kärnbränslehantering) och OKG (Oskarshamns kärnkraftsgrupp) tillsammans i föreläsningen "Hur monterar man ner ett kärnkraftverk?", i Kapsellaboratoriet i Oskarshamn.

– Vi ordnade en föreläsning tillsammans 2016, precis när det var klart att reaktorerna 1 och 2 skulle stängas. Då såg vi att det fanns ett väldigt starkt intresse. Nu när det är dags att börja nedmonteringen tänkte vi att det var ett bra tillfälle att låta fler få veta vad som händer här, säger Eva Häll, informatör på SKB.

Efter årsskiftet kommer själva nedmonteringen att påbörjas.

Sofia Eliasson, avfallsingenjör på OKG, kommer att berätta om sin del i det hela och Markus Calderon, ingenjör som jobbar med låg- och medelaktivt avfall på SKB, om sin.

Enligt OKG kan det mesta avfallet som uppstår hanteras rent konventionellt, men den del av avfallet som är radioaktivt tar SKB ta hand om på ett sätt som ska vara säkert för både människor och miljö.

– Är det så att man är nyfiken ska man definitivt passa på att komma till föreläsningen, säger Eva Häll.

Dock är det obligatoriskt med föranmälan.

Vad tror du folk vill veta?

– Förra gången handlade frågorna mycket om varför reaktorerna skulle läggas ned, nu handlar det mer om hur, tekniska frågor om hur det kommer gå till, rent praktiskt. Genom att montera ner kärnkraftsreaktorerna gör vi någonting som inte har gjorts tidigare i Sverige.

Karta: Gröndalsgatan 15
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!