Jätteinsats kräver 600 extra medarbetare på OKG

Röda mattan rullas ut i grannkommunen för de drygt 600 personer som rycker in under en av kärnkraftverket största happenings under året – revisionen. Här jobbar ett 30-tal personer från Västervik året runt, och ännu fler just nu.

Lotta Pernius är revisionsledare på OKG i Oskarshamn. Hon jobbar året runt tillsammans med ett gäng kollegor för att planera kommande års revisioner.

Lotta Pernius är revisionsledare på OKG i Oskarshamn. Hon jobbar året runt tillsammans med ett gäng kollegor för att planera kommande års revisioner.

Foto: Anna Erlandsson

Oskarshamn2024-04-19 18:00

Vi åker på de slingriga småvägar nära Misterhult som många Västerviksbor kör varje dag, till och från sitt jobb på kärnkraftverket i Oskarshamn. Till slut kommer vi fram till en entré som skvallrar om hög beredskap och säkerhet. Det är bommar och vaktkurer och höga stängsel med taggtråd högst upp. Vakten kollar våra id-handlingar och det tar en bra stund och flera dubbelkollar innan det kommer en bil som ska eskortera oss in på området. Inga obehöriga ska kunna slippa in. 

undefined
Vid entrén till OKG släpps inga obehöriga in.

Just nu är det extra många som passerar här varje dag. Årets revision har börjat, vilket innebär att man byter ut en femtedel av bränslet och underhåller hela anläggningen. Under de 25 dygn som revisionen pågår står elproduktionen stilla. 

– Det är över 1 500 olika arbeten som ska göras, så vi klarar det inte med den ordinarie bemanningen på OKG. Vi tar in drygt 600 personer, berättar Lotta Pernius, som är revisionsledare. 

Hon och ytterligare sju kollegor jobbar året om med att planera revisionerna. I fjol var det dock inte årets revision som började planeras, utan den som ska göras om tio år (!). Så lång framförhållning behövs för att allt ska fungera optimalt. 

undefined
Lotta Pernius, Filip Svensson, Mi Kind och Mattias Nordqvist utanför en av byggnaderna på OKG-området.

Precis som på många håll kan det vara en utmaning att få tag i personal. En del av de som jobbar med revisionen ambulerar runt mellan olika kärnkraftverk i Norden. Men inte tillräckligt många vill jobba på det sättet, så en hel del personal rekryteras lokalt, ofta genom underentreprenörer. 

Vilka yrkeskategorier behövs på kärnkraftverket?

– Alla yrkestyper. Det är vakter, mekaniker, elektriker och specialister inom olika tekniska områden, men vi behöver också folk som jobbar med HR, kommunikation och kompetensförsörjning, säger Mattias Nordqvist, kompetensutvecklingschef på OKG. 

undefined
Mattias Nordqvist är kompetensutvecklingschef på OKG.

Under själva revisionen är det dock framför allt personer med praktiska yrken som behövs. 

Ambitionen är att tajma revisionen så att den inte krockar med när andra kärnkraftverk i Norden ska göra sina revisioner. Dessutom görs den samtidigt som vårfloderna är som starkast, och elproduktionen från vattenkraftverken är på topp. 

Men vad är det egentligen man gör under den här tiden? 

– Under året får vi inrapporterade ärenden, exempelvis kring ventilation, ventiler och elektronik. En del ärenden hanterar vi direkt och andra planeras in under revision. Det är en del av vårt ständiga kvalitetsarbete, som skapar förutsättningar för tillgänglig och säker fossilfri elproduktion, säger Lotta Pernius.  

En stor arbetsplats som OKG är ständigt på jakt efter ny personal, och man ser därför revisionen lite som ett "skyltfönster".  

– Vi försöker göra det lite som ett event, vi rullar ut röda mattan på invigningen och delar bland annat ut godis och profilprodukter. Det ska vara kul att komma hit, en schysst upplevelse. Vi vill skapa en gemensam stolthet, säger Filip Svensson, som är kommunikatör på OKG. 

undefined
Från Oskarshamn går det bussar till kärnkraftverket som personalen kan ta. De som pendlar in från Västervik tar egna bilar, det finns ingen buss som passar.

Kommande år går många medarbetare på kärnkraftverket i pension och det kommer behövas mycket ny personal. Av de som slutar har många lång erfarenhet, så det är stora skor som ska fyllas. För att säkra kompetensförsörjningen har OKG ett eget utbildningshus där man utbildar och vidareutbildar sina medarbetare.  

– Det finns stora möjligheter att utvecklas inom företaget och testa på nya arbetsuppgifter, säger Mattias Nordqvist.

Så mycket el produceras

Oskarshamn 3 (O3) är en av världens största kokvattenreaktorer med en maximal effekt på 1450 MW. Under 2023 producerade O3 9,2 TWh fossilfri el, vilket motsvarar 6,8 procent av Sveriges elanvändning.

OKG hette tidigare Oskarshamn Kraftgrupp AB men nu säger man helt enkelt OKG AB. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!