Många nya lagar träder i kraft 2015

Snuset och ölen blir dyrare, obligatorisk utbildning för nämndemän och en småpartispärr inför för val till kommunfullmäktige. En mängd nya lagar har precis trätt i kraft. VT reder ut de viktigaste.

Halt. Nu ändras vallagen och det införs en småpartispärr ivalet till kommunfullmäktige. Skatten på snus och alkohol höjs och om du ska använda motorsåg i arbetet så krävs nu ett körkort.

Halt. Nu ändras vallagen och det införs en småpartispärr ivalet till kommunfullmäktige. Skatten på snus och alkohol höjs och om du ska använda motorsåg i arbetet så krävs nu ett körkort.

Foto: Karin Hertz

Ordning2015-01-08 04:00

Från och med årskiftet kommer att bli svårare för företag att skattefuska i samband med Rot- och Rut-avdrag. Fakturamodellen ändras och de företag som begär utbetalning från Skatteverket kommer att behöva lämna fler uppgifter än de tidigare gjort. Detta för att motverka felaktiga avdrag.

En småpartispärr införs för ett parti att ska få ta plats i kommunfullmäktige. Vid nästa kommunalval måste ett parti få över tre procent för att ta plats i Västerviks kommunfullmäktige. Det införs också ett obligatoriskt krav på att den som nomineras som kandidat själv ger sitt samtycke till att bli valbar.

Snusare, rökare och alkoholfantaster får räkna med att betala mer för sina behov. Punktskatten på cigaretter höjs med omkring sex procent och skatten på öl och vin med nio procent. Snusarna drar det kortaste strået då de kommer att få betala tolv procent mer i skatt för sina prillor.

Funderar du på att sätta upp solceller på taket eller investera i ett vindkraftverk så underlättas det från och med årsskiftet. Det införs en skattereduktion för de som investerar i elproduktion från förnybara energikällor. Lagen gäller produktion för egen förbrukning.

Utlandsregistrerade fordon kan inte längre undgå trängselskatt i Sverige. Det läggs också till ett användningsförbud för en bilägare som betalar in sin trängselskatt för sent. Ett system för så kallad klampning införs. Klampning innebär att ett fordons däck låses fast tills, exempelvis, skatt eller bot är betald. Lagen om klampning träder i kraft 1 mars 2015.

Ett barn som föds och som har en svensk förälder kommer att automatiskt få ett svensk medborgarskap. Skillnaden sedan tidigare är att det nu kvittar om det är mamman eller pappan som är svensk. Ändringen av lagen innebär också att det blir tillåtet med dubbelt medborgarskap igen och de som tidigare blivit av med sitt svenska medborgarskap nu kan ansöka om att återfå det.

Nämndemän måste nu gå en introduktionsutbildning innan de börjar sitt uppdrag. Förordningen börjar gälla de som börjar sina uppdrag 1 januari 2016.

Slutligen så kommer det bli svårare för transportörer att undvika ansvar vid förseningar. Resenärernas rättigheter stärks och det kommer bli lättare för tåg-, fartygs- och busspassagerare att få ersättning och information vid förseningar.

Fler nya lagar

Höjd fordonskatt - den del som är baserad på koldioxidutsläpp höjs.

Körkortskrav för arbete med motorsåg. Alla som arbetar professionellt med motorsågsarbete måste nu gå en körkortsutbildning för motorsåg. Om man vill såga ner ett träd på sin egen mark går det fortfarande bra utan motorsågskörkort. Att gör detsamma hos grannen går dock ej.

Patientlagen ändras. Man kan nu själv bestämma vilket sjukhus man vill söka vård hos. Det går även bra att söka vård i ett annat landsting.

Ny polislag. Lagen innebär en ny organisation för polisen. De 21 lokala polismyndigheterna blir till en rikstäckande, Polismyndigheten. Samtidigt blir Säkerhetspolisen en fristående myndighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om