Politiker fick inblick i böndernas vardag

På fredagen gjorde en grupp politiker och tjänstemän ett företagsbesök på Hellnersgården i Öndal, inbjudna av LRF:s kommungrupp.

Lantbrukare, politiker och tjänstemän begrundar mjölkrobotens arbete. På bilden ses bland andra Fredric Hellner (orange keps) och hans pappa, Thomas Hellner (reflexjacka).

Lantbrukare, politiker och tjänstemän begrundar mjölkrobotens arbete. På bilden ses bland andra Fredric Hellner (orange keps) och hans pappa, Thomas Hellner (reflexjacka).

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Öndal2019-11-16 16:00

Joakim Andersson, ordförande i LRF:s kommungrupp, berättar att de bjuder in till sådana här träffar med några års mellanrum.

– Vi vill visa vår verklighet ute på landsbygden med de gröna näringarna, vad vi sysslar med och vad som påverkar oss.

Just den här gången valde LRF att förlägga träffen till Hellnersgården i Öndal i norra kommundelen, hos lantbrukarfamiljen Hellner. 

Gården drivs av far och son Hellner, Thomas och Fredric, men Thomas fru, Annica Hellner, är förstås också involverad, liksom Fredrics sambo, Sofie Johansson. På gården finns dessutom en anställd, Evalott Axelsson.

Thomas berättar att de har runt 600 djur på gården, varav drygt 200 är mjölkande kor och resten ungdjur och tjurar.

– Det är en helintegrerad besättning, så vi föder upp alla djur själva, säger han.

Till gården hör 200 hektar skog och 100 hektar åker plus arrenden om ytterligare 300 hektar i form av åker och bete.

Träffen inleddes i ladugårdens fikarum, som också fungerar som ett kontrollrum. På datorn kan den som sköter djuren bland annat se när varje ko senast besökte mjölkroboten och en massa andra siffror.

Politiker och tjänstemän, liksom en handfull andra lantbrukare, lyssnade intresserat när Thomas och Fredric berättade om sitt arbete.

En av åhörarna var Conny Tyrberg (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Jag blir varje gång lika imponerad av kunskapen och kompetensen hos lantbrukarna. De har fullständig koll på sin besättning och vad som händer och sker. Samtidigt sköter de vårt landskap. De ser till att vi har öppna landskap, till nytta och gagn för hela allmänheten.

Efter samlingen i fikarummet bar det av ut i ladugården, där besökarna bland annat fick se en mjölkrobot i arbete. Robotarna är en god hjälp, och ger ökad frihet för lantbrukarna, men någon av dem måste alltid finnas i närheten, om roboten skulle gå sönder. Då gäller det att få igång den så fort som möjligt.

– Fördelen med en robot är att kon kan sparka på den hur mycket hon vill, men den säger inget och blir inte arg, skojar Thomas.

Gruppen fortsatte sedan ut i kalvarnas avdelning och vidare ut till en byggnad där ungdjuren höll till.

När det gäller klimat och hållbarhet, vill Joakim Andersson trycka på vikten av att ha ett aktivt skogsbruk, med skog som växer mycket, och med grödor som växer året om. Då tar de upp mer koldioxid, samtidigt som de avger syre.

Karta: Öndal
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!