Muharrem Demirok erkänner villigt att Centerpartiet inte lyckades nå fram inför valet 2022. I Västervik har Centerpartiet starkt stöd på landsbygden. Nationellt tappar de dock landsbygdsväljare.
– Att vi inte kunde vara ett tydligare alternativ gör mig ont. Vi får ödmjukt inse att vi inte varit en enande kraft mellan stad och land, och det förtroendet som sargats måste vi nu bygga upp från grunden, säger han.
Sämre säkerhetsläge än någonsin, förhöjd terrorhotsnivå, och koranbränningar. Du åker på landsbygdsturné. Lägger du din tid på rätt saker?
Demirok har fått frågan förut. Han hänvisar till den ledartext som Susanna Kierkegaard skrev hos Aftonbladet i början av augusti.
– Det antyddes att det var kusligt att jag reser runt, "när det händer så mycket i Stockholm".
Han invänder med att det är långt ifrån "kusligt" att träffa människor ute i landet och se deras verklighet.
– Man får inte glömma att det finns mycket mer i Sverige än bara Stockholm, annars gör man Sverige orätt.
Demirok besökte under måndagen både Gamlebygymnasiet och Hellnersgården i Öndal. Det han främst tar med sig från besöken är en stark framtidstro.
– Vi måste se till att det finns människor som Fredrik som vill driva lantbruken vidare. Därför vill vi höja startstödet till unga lantbrukare.
Den Fredrik som Muharrem Demirok pratar om är Fredrik Hellner, som tillsammans med sambon Sofie Johansson driver gården Hellnersgården i Öndal, utanför Skedshult, i norra Västerviks kommun.
På plats fanns även bland annat Ingela Svensson från Centerpartiet i Västervik.
Under en rundtur på gården, som har totalt 600 djur varav 200 mjölkkor, visades bland annat den nya högteknologiska mjölkmaskinen. Bilden av att bönder går med plåthink och mjölkar måste ändras, konstaterade de alla. Torkan och skyfallen diskuterades, liksom priserna på foder. De pratade även om långa handläggningstider när bönder vill anlägga bevattningsdammar, och att lantbruk lyder under samma regelverk som miljöfarlig verksamhet.
– Det är helt orimligt. Naturvård ställs mot livsmedelsförsörjning, säger Demirok, och fortsätter:
– Det finns tydliga incitament att satsa på klimathöjande åtgärder, det är inte ni bönder som ska betala för att klimatet är förstört. När kriget mot Ukraina startade såg vi hur beroende vi är av andra länder, när inte flödena fungerade. Självförsörjning är A och O. Här står vårat civila försvar, säger Demirok samtidigt som han sveper med handen mot korna i ladugården.
Medan en kalv förnöjt tuggade på Demiroks skyddsoverall gled samtalet in på nedläggningshotade skolor.
– En sån här verksamhet är svår att flytta på. Den ligger där den ligger, säger Demirok, som säger att skolfrågor i allra högsta grad är en landsbygdsfråga.
Fredrik och Sofies barn går i Edsbruks skola, som ligger en mil bort. Det är en av de skolor som nu hotas av nedläggning.
– Ett förslag som dräper landsbygden, och gör att kommunen skjuter sig själv i foten. Hur ska yngre generationer ta över om det inte finns en skola att sätta barnen i? Ska lantbruk bara anställa folk över 50, som inte har små barn, säger Ingela Svensson (C).
– Alla kommuner har det tufft, men om inte staten skjuter till pengar kommer skolorna fortsätta blöda, säger Demirok, som vill se statsbidrag till skolorna från regeringen.