61 människor har omkommit genom drunkning under 2015. Av dem var 47 män, 9 kvinnor och 5 barn. Det är en minskning med 33 procent och 91 personer jämfört med samma tid förra året. Det enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet (SL), som har gjort en sammanställning på drukningsolyckor i Sverige samt svenska medborgare som har drunknat utomlands. Minskningen tros bero på sommarens dåliga väder.
– Det sker fler drunkningsolyckor när det är fint väder. Och vi har ju inte haft det bästa badvädret, vilket resulterar i att färre har drunknat, säger Jörgen Ohlsson, ordförande för Svenska Livräddningssällskapet i Kalmar län.c
Men han säger även att organisationen har satsat mer på att informera i år, och att det kan vara en bidragande faktor.
– Både SL:s regionförbund och huvudkontoret i Stockholm har börjat informerat mer i tv, radio och tidningar.
Den största delen av de som omkommer i drunkningsolyckor är män.
– 90 procent av de som drunknar är män över 50. En stor del av dem har inte på sig någon flytväst och är alkoholpåverkade. Vi brukar säga att de glömmer flytvästen men inte ölen, säger Jörgen Ohlsson.
Man kan ifrågasätta varför det är så många män och få kvinnor.
– Jag tror att det beror på att kvinnor är mer medvetna om riskerna medan männen slår sig på bröstet och tror att de klarar allt. Sedan får de panik och kramp i det kalla vattnet.
Jörgen Ohlsson tycker att det borde finnas fler simskolor för vuxna.
– Barnen är så duktiga. Men det är många är vuxna som inte kan simma och som borde gå i simskola.
Sedan 2011 är det, enligt skolans läroplan, obligatoriskt att kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg för att få godkänt i ämnet idrott och hälsa.
– När skolorna börjar sätta betyg satsar de ofta mer på andra ämnen. De prioriterar inte simskolor.
Förra året beslutade SL sig för att sätta upp ett nytt mål, en nollvision.
– Jag kan kanske tycka att det är lite av en utopi men man måste sätta höga mål, säger Jörgen Ohlsson.
En av organisationens satsningar för att nå visionen är "En vattensäker kommun". Sveriges kommuner har, enligt lag, ansvar att försöka förhindra vattenolyckor genom förebyggande arbete. SL försöker nu att hjälpa kommunerna att öka vattensäkerheten genom råd om effektiva insatser.
– Vi erbjuder till exempel kommunen att ge personal, på simhallar och pooler, bättre livräddningskunskap. Vi har till exempel en representant i Västervik som har arbetat med det här i Västerviks simhall.