Tomatpriset i de svenska butikerna har gått upp med 30,6 procent från augusti till september visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån. Orsaken är en brist på tomater på grund av höga temperaturer och översvämningar på flera håll i världen, framför allt i Sydeuropa och Nordafrika. I Sverige har det i stället varit en kall sommar som också gett en mindre skörd.
Detta gäller generellt, men inte för tomatodlaren Kristina Ahlsén på företaget Montomater i Långrådna. Gården ligger i norra Tjust men i Valdemarsviks kommun i Östergötlands län.
– Vår skörd har inte påverkats av vädret, den är ungefär lika stor som förra året, berättar hon. Tvärtom har det varit bra väder för tomatodling, åtminstone här vid kusten.
På Montomater odlar man i varmväxthus, vilket innebär att man inte är lika väderberoende som odlare med växthus utan uppvärmning.
– Temperaturen ska inte överstiga 27 grader i växthuset och det har vi kunnat hålla bra. Även om tomaterna gillar värme så dör pollen om det blir för varmt.
I Långrådna har tomater odlats sedan 1990 och för åtta år sedan tog Kristina Ahlsén över som odlare. De sista fem åren har hon enbart odlat ekologiskt.
– Vi har inte höjt priserna som man gjort på andra tomater i butikerna. Det går inte att jämföra priserna för ekologiskt odlade tomater med konventionellt odlade, ekotomater är mer priskänsliga, säger hon.
Montomater levererar drygt hälften av sin skörd till butiker i Valdemarsvik, Stockholm och Västervik och Kafé Kårtorp vid E22. Resten säljs i den egna gårdsbutiken.
– Efterfrågan på ekologiska grönsaker ökar stadigt. Nu har vi utökat med fler sorter och det är uppskattat.
Enligt Jordbruksverkets statistik fanns det förra året 13 tomatodlare i vardera Kalmar län och Östergötlands län. Odlarna i Kalmar län skördade över 700 ton medan odlarna i Östergötland bara skördade 250 ton. Tio år tidigare var det tvärtom, då odlades betydligt mer tomater i Östergötland än i Kalmar län.
Tomatprisets ökning med 30,6 procent på en månad är den i särklass högsta ökningen inom livsmedelshandeln. Tomatpriset är en bidragande orsak till att matpriserna totalt ökat med 3,2 procent.
Det höga tomatpriset har också höjt konsumentprisindex (KPI) under samma tid med 0,4 procentenheter. Att KPI inte höjts ännu mer beror på sänkta bensinpriser.