Har havtorn för självplock

Nu lyser havtornsbären som glimmande bärnsten i solen på Lida gård i Gamleby, där Louise Troedsson säljer såväl frysta bär som direkt från busken i form av självplock.

Nu är havtornen mogna hos Louise Troedsson på Lida gård i Gamleby. Hon har självplock men säljer också frysta bär.

Nu är havtornen mogna hos Louise Troedsson på Lida gård i Gamleby. Hon har självplock men säljer också frysta bär.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Odling2013-08-27 07:00

Louise Troedsson säger att havtorn är ett riktigt modebär i matlagningsprogram, men många i Sverige vet inte riktigt vad de ska ha dem till. Då är det skillnad mot Finland, där det finns en helt annan tradition av att använda havtorn.

Havtorn kan användas till bland annat saft och sylt, men för egen del har Louise Troedsson några andra favoritområden för detta syrliga bär: i hemgjord gräddglass, tillsammans med inlagda päron och i äpplemos.

– Jag lägger också frysta, osockrade bär på gröten på morgonen.

Ungefär tre veckor till räknar Louise Troedsson med att det ska finnas havtorn kvar i självplocken. Hon har också hallon, även de för självplock.

Läs mer i tisdagens papperstidning!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om