Att odla har blivit inne igen. Även att det kanske inte går att prata om en tydlig trend än, så finns det i alla fall en tendens till att yngre odlingsintresserade greppar grepen och ger sig ut i myllan. Och det handlar om att ta det lite lugnt i början, för att inte tappa sugen. Det säger Mats Nilsson på Mariebergs handelsträdgård i Västervik. Han har sett en förändring under ett par års tid.
– Det verkar som att det är en ny generation som börjar bli intresserad av odling. Innan har det blivit ett glapp på något sätt, säger han.
Han beskriver det som att intresset minskade, för att under att det under de senaste tio åren ha gått upp igen. Och de senaste säsongerna har yngre personer börjat strömma till.
I takt med att de ”äldre” generationerna blev mindre aktiva odlare gick också kunskap förlorad. Det var där som den mer naturliga kunskapen fanns, bland de som faktiskt en gång odlat som en del i vardagen. Nu kan steget verka större att ta för de som är nyfikna som vill börja odla själva.
– Det verkar som att det vänder lite nu, och att man vill producera i alla fall en del av det man äter själv igen.
Själv tycker Mats Nilsson att det är otroligt spännande att odla, både blommor och mat.
– Det ger en enorm glädje när man ser att ansträngningarna ger resultat och att det faktiskt blir något av det man gör.
När man påbörjar sin odlingskarriär är det vanligt att man gör ett stort misstag.
– Man har så stor ambition i början, och vill komma igång med allting. Då är det också ganska lätt att misslyckas tyvärr. En bra odlare blir man av erfarenhet.
Han menar att det är det är små saker som kan avgöra, exempelvis vatten och värme, och att man lär sig mer och mer för varje säsong som går.
– Man lär sig genom att göra fel men med lite tålamod är det inga problem. Det gäller att fråga någon som vet.
Mats Nilsson förespråkar en enkel början och att satsa på plantor som ger skörd redan första året. Att börja med ”halvfabrikat” kan vara ett sätt att maximera chanserna att få till en bra skörd redan till sommaren.
– Om man är ny odlare bör man kanske inte börja i fröstället utan istället satsa på en planta som redan är uppväxt.
Tomater, potatis och tåliga kryddväxter, exempelvis timjan och salvia går att få till relativt enkelt. Ett tips är också att satsa på en liten odling, ett helt trädgårdsland kan lätt bli ett för stort åtagande.
– Mitt tips är att börja med en bänkodling av något slag. Det kan vara i krukor eller hinkar på balkongen. Om man vill göra det lite större, i pallkragar. Man kan snickra ihop några plankor själv och bestämma hur stor odlingen ska vara.
Vill man odla potatis bör sidorna på "kragen" vara minst 40 centimeter höga. Man ställer kragen direkt på gräsmattan och sedan fylla på med jord i botten.
– Det blir varmare än att odla på friland, alltså direkt i jorden. I bänk kommer det igång snabbare och man slipper mycket av ogräset.
Man bör inte ställa ut sina växter i jorden innan man är säker på att frosten inte kommer ta dem. De första två veckorna i maj brukar vara bra.
När det gäller kryddor bör man ta lite mer robusta plantor. Basilika är bättre att odla i växthus. Men en robustare sort som salvia är tåligare och kommer även att övervintra bra och växa upp nästa år igen.
Mats Nilsson slår även ett slag för att odla smultron.
– De är goda och ger mycket redan första året. De har fina blommor också, när de inte ger bär.