Den 31 maj nästa år är det omkring 1 200 hushåll och företag i kommunen som förlorar sin fasta telefoni, när 32 telestationer stängs.
LRF har inga förhoppningar om att kunna stoppa nedläggningen. Däremot vill förbundet på lokal nivå lyfta frågan hur det blir vid framtida strömavbrott.
– Teliamasten här går i 40–50 minuter, om det blir strömavbrott. Sedan kan vi inte ringa med mobilen. Vi kan inte beställa ambulans, polis eller brandkår. Det är det vi tycker är mest alarmerande, säger Joakim Andersson, lantbrukare på Kulla gård i Odensvi och ordförande i LRF:s kommungrupp.
Mobiltäckningen är en sak, när den fasta telefonin försvinner. Även om den är hyfsad, går det ändå inte att ringa om det inte finns någon ström. Och masternas batterier fungerar inte särskilt länge, när strömmen har gått. Inte jämfört med den fasta telefonin.
– Den fasta telefonin funkar i flera dagar, när det har blivit strömavbrott, säger Joakim Andersson.
Han tycker att det måste finnas en organisation som ser till att masterna laddas med reservelverk i sådana här lägen, så att inte folk på landsbygden står utan kontakt med omvärlden.
– Vi måste ha ett system som funkar, även när det är strömlöst.
LRF:s kommungrupp påpekar att detta inte bara är en fråga för lantbrukarna. Det berör alla på landsbygden.
– Det är de som bor längst ut på landsbygden som blir drabbade, privatpersoner och småföretagare, säger Albin Kornbeck.
Han bor i Snötomta, Ukna, och är vice ordförande i LRF:s kommungrupp. Han ser risker i framtiden för bland andra äldre, om de behöver komma till sjukhus och det inte går att ringa efter ambulans.
Joakim Andersson konstaterar att klimatförändringarna gör att det blir fler stormar. Eftersom det fortfarande finns gott om luftledningar, är det risk att det blåser ner träd och stora grenar över ledningarna, med strömavbrott som följd. Tung blötsnö kan få samma effekt. Även åska kan göra att det blir strömlöst.
I Odensvi finns visserligen fiber, men det är föga tröst om strömmen går. Har man ingen ström hemma, kan man inte ringa ändå.
Följande telestationer i kommunen ska stängas: Blidstena, Dalhem, Fästad, Grönhults by, Getterums by, Hjortenbaden, Hultserum, Hummelstad, Hunsala, Karlshult, Kronoborg, Kolsebro, Karrum, Kårby, Lofta, Mörtfors, Mulestad, Rumma, Rössle, Skärbäcken, Segersgärde, Stämshult, Hasselö, Skedshult, Tyllinge, Vinö gård, Yxered, Åldersbäck, Ålhults by, Älmarsrum, Äskedal och Östra Eknö. Dessutom berörs vissa kommuninånare av att stationerna i Broddebo och Önhult i Åtvidabergs kommun stängs.