Vi når Malin Lööw Johansson på hennes jobb i lanthandeln i Odensvi. Lanthandeln är central i orten i mer än en bemärkelse. Den är sammanbyggd med samlingslokalen Odenskans. Det är till lanthandeln man styr sina steg oavsett om man vill checka in på campingen eller låna en bok via bibliotekets "bok i butik"-tjänst.
I motiveringen beröms Malin Lööw Johansson för ett engagemang utanför rollen som handlare.
Var går gränsen mellan rollen som företagare och som ideell föreningsmänniska?
– Jag gör ju inte det här för att dra människor till butiken, även om det kan bli så, svarar hon.
Drivkraften är att göra något för orten. Hon skyndar att tillägga att hon inte är ensam i arbetet. Maken Hans får sin del av äran, liksom övriga Odensvibor:
– Vi är ett bra gäng.
Malin är inte, som man kanske skulle kunna tro, född i Odensvi. Istället är hon uppvuxen i Piperskärr, och har bott i både Västervik och Linköping, innan hon kom till den lilla orten vid kommunens västra gräns.
– Det kändes lite som att komma hem. Odensvi påminde lite om Piperskärr som det var när jag växte upp.
Inflyttad i Odensvi blev hon snart involverad i byns lanthandel, och sedan ett antal år drivs den som ett familjeföretag.
Vad är det bästa med Odensvi?
– Det är vackert och nära till naturen, säger hon och fortsätter med vad hon tycker är en av de stora fördelarna med en liten ort:
– Det finns alltid någon man kan be om hjälp.
Inte heller i Odensvi är det alltid så lätt att få folk att ta på sig förtroendeuppdrag, däremot berättar Malin Lööw Johansson att folk vill vara med och hjälpa till. Som eldsjäl hinner man inte göra allt själv, då får man istället lyfta luren och ringa dem som erbjudit sin hjälp.
Allra roligast är det när engagemanget ger synliga resultat. De senaste åren har många arbetstimmar lagts på badplatsen.
– I sommar har det varit många från kommunen och badat och grillat här. Då myser jag. Jag tycker om när det är mycket folk i Odensvi säger Malin Lööw Johansson.