Under året pågår det uttagningar inför vad som komma skall och det är många tävlande ekipage. Från Kvarts-SM går 39 ekipage vidare till semi och vid finalen i Odensviholm är det 15 ekipage som tävlar. Det är folk från hela landet som kommer för att tävla.
De som tävlar kallas för ekipage och består av en hund, antingen Border collie eller Working kelpie, och en förare. Utöver ekipagen är det ungefär 150 får som kommer vara på plats i Odensviholm för att delta i finalen i Vallnings-SM.
Emma Norberg och Karin Löwenborg är med och arrangerar.
Hur går tävlingen till?
– Det är en bana där ett ekipage i taget tävlar på en bestämd tid. Föraren står på en anvisad plats och därifrån springer hunden iväg för att hämta fem får. De springer längs en bana med olika hinder, exempelvis grindhål, och när de tagit sig genom banan ska fåren placeras i en ring.
– Därefter ska hunden dela av två av fåren och de andra stanna kvar. Sist ska samtliga djur ska fållas in i en fålla. Föraren styr hunden men det är bara hunden och fåren som rör sig, berättar de.
Under finalen kommer det vara två domare på plats varav en alltid ska vara utländsk. Det är en bedömningsport och varje ekipage startar med samma poäng. Vid misstag dras poäng av och den som har flest poäng när alla tävlat vinner.
Brukar det bli argumentation och protester kring bedömningen?
– Det är sällan protester. På senare år har det varit en god stämning och folk verkar överlag nöjda, berättar Karin Löwenborg.
Det är ett stort intresse för tävlingarna. Under finalen brukar det komma en hel del publik och bli en riktig folkfest.
– Det är matvagnar på plats och folk kommer med husvagn och husbil.
Båda kvinnorna poängterar att tävlingen ska spegla arbetet som många faktiskt gör tillsammans med sina hundar. De bedömer att en hunds arbete motsvarar 15 personer.
– Hunden är både en familjemedlem och ett arbetsredskap, säger Emma Norberg.
Vilka är det som tävlar som förare?
– Alla är med på samma villkor, oavsett kön och ålder. Förra året var den äldsta som var med i en deltävling 80 år.
Tävlingarna följer regler från Jordbruksverket och alla klubbar arbetar för en god djurhållning. Dessutom finns det veterinärer på plats under tävlingen som kontrollerar både fåren och hundarna.