Henrick Jonsson driver företaget, ihop med sina bröder Mathias och Gabriel.
Även innan branden hade bröderna funderingar på att bygga nytt för ungdjuren, men nu blev det plötsligt väldigt bråttom. Det var i juli förra året som en ladugård, där Ogestad hade ungdjur, brann på Eneby gård. 96 kvigkalvar dog i lågorna.
Totalt fanns det plats för 200 djur i den ladugården, platser som nu behövde ersättas på något vis.
I samband med det föddes tanken på att bygga något större, när de ändå var i gång, och samla alla kvigkalvar hemma på Ogestad i stället.
I dag är de utspridda lite här och där, vilket är opraktiskt arbetsmässigt och kostar mycket pengar i form av transporter.
Lösningen: en ny ladugård för ungdjur. Den blir på 4 000 kvadratmeter och med plats för nästan 670 djur. Då en stor del av jobbet är projektering, är det lika bra att bygga större på en gång, resonerade bröderna. Samtidigt minskas priset per kvadratmeter.
Satsningen omfattar också en ny halmlada på 900 kvadratmeter med separatorutrymme. I den sistnämnda delen av byggnaden ska en relativt ny metod att ta fram strö praktiseras: man pressar ut vätskan ur djurens gödsel. Kvar blir de osmälta fibrerna, som då har blivit ett torrt strömaterial. En sorts återanvändning alltså. Dessutom minskar kostnaderna för strö.
Att jaga kostnader är viktigt, med tanke på det låga mjölkpriset. Av samma anledning är det för närvarande inte aktuellt att utöka verksamheten ytterligare, utöver de 1 500 kor som finns i dag i företaget. De är fördelade på tre gårdar: Ogestad, Hyllela och Gamlebygymnasiet.
Ogestad säljer alla tjurkalvar vid tre veckors ålder, men en del mjölkbönder har börjat behålla sina tjurkalvar och föda upp dem till slakt.
– Vi har tänkt på det. Kött är bra betalt nu. Mjölk är inte lika lukrativt. Men vi har inte plats, säger Henrick.
Just nu behöver de inte anställa fler, men till sommaren kommer de troligtvis att behöva vikarier, när de ordinarie medarbetarna går på semester. Med bröderna inräknade, är de 25 personer som jobbar i företaget. En del av dem jobbar med byggena.
Mitt i arbetet med detta har brödernas företag som ett av sex i landet nominerats till "Årets spjutspets". Det är en tävling för lönsamma och växande företag. Arrangör av tävlingen är tidningen Land Lantbruk, i samarbete med LRF, LRF Konsult och Swedbank med samverkande sparbanker. Vinnaren utses i maj.