Karin Löwenborg är mjölkbonde med 550 kor på gården Odensviholm i Odensvi. Hon vädjar till folk att sluta kasta aluminiumburkar i naturen, eftersom det drabbar djuren.
När en ko äter, tuggar den maten ganska slarvigt första gången, eftersom den ändå ska tuggas ytterligare en gång. Man säger då att kon idisslar.
Dessutom är munhålan på en ko utformad på ett sådant sätt att den inte kan spotta ut något, när det väl har kommit in i munnen, eftersom huden är beklädd med bakåtriktade spetsiga papiller.
Det här är inget problem när kon bara äter sådant som den ska äta, men det blir ett stort problem om hon får i sig ett vasst föremål. Till exempel sönderhackade aluminiumburkar, som kommit in i ensilagen.
– De blir som rakblad, säger Karin Löwenborg.
Hur ser man att de har fått i sig något vasst?– De brukar stå och kuta med ryggen och inte vilja äta. De kan också ha bleka slemhinnor. Man kan se att de är sönderskurna på att avföringen är mörk av blod. I det läget går det fort, säger Karin.
Om djuren är så skadade, är det bara nödslakt som gäller. Det går inte att rädda dem då.
Karin Löwenborg önskar att folk kunde tänka till, vad det kan få för effekter, när de kastar skräp i naturen. En enda burk som blir sönderdelad och sprids i fodret, kan skada flera djur. Själv har hon en påse för skräp i bilen. Sedan kastar hon det, när hon kommer hem, eller lämnar till pant.
Om kossan har ätit något som är magnetiskt, till exempel en spik, kan man rädda den genom att föra ner en inkapslad magnet i nätmagen. Magneten drar till sig spiken på ett sådant sätt att den sedan inte kan skada kon, som kan leva vidare med magneten i magen. Men det funkar inte på aluminium, eftersom det inte är magnetiskt.
Fler soptunnor längs vägarna och betydligt högre pant tror Löwenborg skulle göra att det blev färre burkar i naturen.
Håkan Lundgren är mjölkbonde i Heda, Gamleby, och ordförande för LRF region Sydost. Han är tveksam till om höjd pant skulle hjälpa mot den här typen av nedskräpning.
– Jag tror mer på upplysning: att man berättar vilka konsekvenserna kan bli. Sedan är det ju vanligt hederligt folkvett. Det man tar med sig till bilen, ska man ta med sig därifrån. Sådant som man fick lära sig redan som liten.
I sammanhanget ska också påpekas att det inte bara är aluminiumburkar som kan ställa till skada i naturen, utan även annat skräp. Till exempel plastpåsar.