Nyfikna åskådare försvårar för ambulanspersonalen

Många reagerar med nyfikenhet när en olycka har skett och det är inte ovanligt att allmänheten fotar till exempel trafikolycksplatser.

8 november 2015 04:00

På senare år har det blivit svårare för sjukvårdarna på ambulansen att sköta sitt jobb på en olycksplats och det beror på allmänhetens nyfikenhet. Sjukvårdarna berättar om människor som står i vägen, både med sina bilar och med sina kroppar, och om människor som fotar olycksplatsen och de olycksdrabbade med sina mobiltelefoner. Det råder en bristande respekt för auktoriteter, slår ambulanschefen Melker Engström fast.

Hur många larm som ambulanssjukvårdarna åker ut på under ett arbetspass varierar. Många larm sker dock helt i onödan och kollegorna på ambulansen önskar att fler tänkte till innan de ringde 112. Melker Engström och hans kollegor vill uppmana folk att tänka efter om de verkligen behöver ambulans, många kan köra själva, få skjuts av en anhörig eller kanske ta en taxi till sjukhuset fast de är sjuka eller har ont. Men det är inte enda uppmaningen. Nu när det mörknar fort är det viktigt att ha reflex så att man syns i trafiken. Att ta ut hörlurarna så att man hör trafiken är också bra.

– Och så vore det bra om folk kunde märka upp sina bostäder med gatunumret så att vi hittar rätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!